The Outsider: From Ancient Gods And Forbidden Books

The Outsider is een project opgestart door een persoon die schuil gaat achter de naam … The Outsider. The Outsider is afkomstig uit Mexico City en werd in 2016 opgestart. Een eerste titelloos full-album was er nog dat zelfde jaar een liet een project horen waar symphonic death metal gekoppeld werd invloeden uit het Midden-Oosten. ScepticFlesh, Rotting Christ, Fleshgod Apocalypse en Therion werden genoemd als invloeden. We zijn ondertussen vier jaar verder en The Outsider houdt op dit tweede full-album nog steeds vast symphonic death metal en invloeden uit het Midden-Oosten, maar voegt daar tegenwoordig ook jazz, avant garde en andere invloeden aan toe zodat je meer moet gaan spreken over een symphonic avant garde metal project. Wat horen we ook nog steeds in de sound van The Outsider: de invloeden van de vier vermeldde bands. En, net als op het debuutalbum, haalde The Outsider wat extra stemmen aan boord. Dit keer maken Kristian Niemann (Sorcerer, ex Therion), Kelly Shaefer (Atheist), Rick Loera (The Legion Of Hetheria) en Jørgen Munkeby (Shining) hun opwachting. Elk van hen mag in één nummer de lead vocalen delen met The Outsider, terwijl Jørgen Munkeby ook zijn sax mag boven halen. Verder haalde The Outsider er ook nog “pre Hispanic instruments” ensemble bij om nog meer variatie in zijn sound te kunnen verwerken. De meeste van de tracks zijn dan ook vrij lang uitgesponnen nummers geworden met tal van wendingen in ritme, tempo en percepties. Dat daar dan ook verschillende invloeden aan bod komen, spreekt voor zich. Vinden wij alles even geslaagd? Helemaal niet zelfs, maar we zapten ook nergens weg (al hebben we enorm op de tanden moeten bijten tijdens ‘918’ en ‘Suicide Is Progress’), want daarvoor zit er te veel spannends in de pijplijn en je weet nooit vooraf welke weg men nu weer zal inslaan. Je hebt het dus al begrepen: van verveling is hier geen sprake en de afwisseling is enorm. Anderzijds weten we ook heel goed dat niet iedereen dat ten volle zal appreciëren, daarvoor zijn de wendingen soms te abrupt en komen er fragmenten langs die sommigen onder ons niet zullen waarderen en daardoor dan ook zullen afhaken. Maar, voor wie openstaat voor veel eigenzinnig geëxperimenteer met de vernoemde muzikale ingrediënten is deze ‘From Ancient Gods And Forbidden Books’ een werkstuk dat hen ettelijke tijd zoet zal houden.

Luc Ghyselen (75)

Killsound Productions

Tracklist: 1.I Belong To The Stars 2. Bringers Of The Apocalypse 3. Primordial Abyssal Chaos 4. The Wish That Became A Curse 5. Nine Worlds Down 6. The Headless Horror 7. 918 8. Suicide Is Progress 9. Beautiful 10. Prelude To The Downfall 11. Lost 12. The Divine Punishment