Dead Quiet: Truth And Ruin

‘Truth And Ruin’ is het derde full-album van Dead Quiet, een gezelschap uit het Canadese Vancouver dat voor een mix staat van stoner, doom, classic rock en proto-metal. Invloeden van o.a. Deep Purple, Graveyard en Spirituals Beggars duiken in hun sound op, terwijl ze ook Judas Priest als voorbeeld opgeven, maar daar ontdekken wij minder van in hun sound. Dead Quiet werd in 2014 opgestart en zorgde een jaartje later voor een leuk titelloos debuut. Daarna kwam Justin Hagberg (keyboards) erbij en kreeg hun sound niet enkel een vollere klank, maar werd de wisselwerking tussen keys en gitaar geoptimaliseerd. ‘Grand Rites’ (2017) toonde de weg voor het eerst die de band op ging. ‘Truth And Ruin’ is het vervolg daarop en de wisselwerking tussen keys en gitaren wordt hier verder in de verf gezet. Daarnaast is het vocale aspect een troef om mee rekening te houden. Vocalist / gitarist Kevin Keegan beschikt over een veelzijdige stem, al moet je natuurlijk vallen voor het timbre, iets waar we het soms wat moeilijk mee hebben wegens het feit dat die rauw en wat hees tegelijk klinkt. Waar we ook wat moeilijk mee hebben is het feit dat de nummers nogal lang uitgesponnen worden en ons niet allen van begin tot eind kunnen boeien ondanks de talrijke wendingen in tempo en ritme. Daar tegenover staat dan weer dat we sommige gitaarsolo’s echt top vinden, dat de opbouw van elk nummer best wel geslaagd kan genoemd worden en dat we ook fragmenten ontdekken die we echt als “top” beschouwen. Of dit alles voldoende is om echt potten te gaan breken in de muziekwereld, betwijfelen we eerlijk gezegd een beetje, daar we ons niet van de indruk kunnen ontdoen dat we in dit (sub)genre al betere werkstukken hebben gehoord. Maar, hey, ook wij kunnen niet in de toekomst kijken en hopen, alvast voor Dead Quiet zelf, dat we het mis hebben.

Luc Ghyselen (75)

Artoffact Records

Tracklist: 1. Atoned Deaf 2. Forever Unsung 3. Of Sound And Fury 4. Truth And Ruin 5. Partial Darkness 6. The Sign Of A Sealed Fate 7. Cold Grey Death