Mors Principium Est: Seven

Het rommelt en rammelt al een hele tijd in het huishouden van het Finse Mors Principium Est. Enkel vocalist Ville Viljanen, die er bijna van het echte prille begin bij is, en gitarist Andy Gillion, die er sinds 2009 bij is, blijven het schip recht houden. Voor het zevende full-album onder de naam Mors Principium Est verdeelde het tweetal zo goed als alle werk onder hen beide. Ville zorgde voor de donkere teksten en nam ook plaats in de producerstoel, terwijl Andy schreef zowat alle muziek uit, programmeerde alle orkestratie en zorgde voor het uiterst knappe gitaarwerk op ‘Seven’. Aan wat de heren hier neer zetten rommelt en rammelt er alvast niets. Het nieuwe album bestaat uit tien knappe nummers die liefhebbers van melodic death metal alvast zullen kunnen smaken. De krachtige vocalen stralen dreiging en kracht uit, terwijl de muzikale omlijsting echt wel sterk en stevig klinkt zonder het melodieuze aspect uit het oog te verliezen. Track na track weet Mors Principium Est ons over de streep te trekken. Slechts het instrumentale korte ‘Reverence’ dat ongeveer in het midden van het album opduikt vinden we minder. Voor het overige hebben we echt niets aan te merken aan dit nieuwe werkstuk van Mors Principium Est. Vooral de uitstekende melodieuze gitaarsolo’s zijn een streling voor het oor. Liefhebbers van de band kunnen hiermee hun hartje ophalen en zouden hiermee zoet moeten blijven tot de Europese tournee die het gezelschap in 2021 maakt als support act voor Wolfheart.

Luc Ghyselen (85)

AFM Records

Tracklist: 1. A Day For Redemption 2. Lost In A Starless Aeon 3. In Frozen Fields 4. March To War 5. Rebirth 6. Reverence 7. Master Of The Dead 8. The Everlong Night 9. At The Shores Of Silver Sand 10. My Home, My Grave