Cultus Profano: Accursed Possession

De Amerikaanse tweeloop Cultus Profano, bestaande uit Advorsus (vocals, drums) en Strzyga (vocals, gitaren) schuwt de clichés zeker niet. Promomateriaal waar de corpsepaint van afdruipt, kerkklokken en satanisch gefezel als intro, cringy titels als ‘Devoted To The Black Horns’ en ‘Towards The Temple Of Darkened Fates’, een affiniteit met omineus Latijn… Dé ultieme black metal steekkaart voor de leek in het genre. Het tweede album van het sinister duo is net als de voorganger uitgebracht onder Debemur Morti (wat zeiden we net over omineus Latijn) en moet dus per definitie wel een kwaliteitsvol album zijn. En dat is het ook: ‘Accursed Possession’ neemt ons mee naar de second wave of black metal, met heel degelijke, trage en ritmische black metal. Ik zou zonder probleem geloven dat dit een twintigtal jaar geleden geschreven was door een misantropische Noor op een zolderkamertje in Oslo. Echoënde screams dragen bij aan het onheilspellende gevoel dat je tijdens het luisteren voortdurend besluipt. Veel meer valt hierover niet te zeggen. ‘Accursed Possession’ is een sterk black metal album, dat zich echter in niks van de massa onderscheidt. Los van het feit dat ze met hun tweeën zo’n sterke sound produceren en dat we eindelijk nog eens een vrouwelijke gitariste de show zien, niet stelen, maar opeisen. Kudos voor de knappe artwork ook!

Sam Bruynooghe (75)

Debemur Morti Productions

Tracklist: 1. Cursed In Sin, Op. 25 2. Devoted To The Black Horns, Op. 16 3. Upon A Tomb Of Sacrilege, Op. 24 4. Towards The Temple Of Darkened Fates, Op. 19 5. Within A Coven Of Shadows, Op. 21 6. Tenebris Venit, Op. 23 7. Crown Of Hellfire, Op. 11