Burnt Offering: Harvest

Deze Burnt Offering, er zijn nog een paar bands die deze naam gebruiken, werd in 2013 in het Duitse Leipzig opgestart en kiest ervoor om zich muzikaal te laten gelden aan de hand van old school black metal. Inspiratie halen de heren – Blind Idiot God (bass, vocals), Asbath (drums) en Nameless Enemy (vocals, gitaar) – bij de Scandinavische black metal bands uit de jaren negentig en bij bands uit de vroegste black metal scene uit Oekraïne en dan wordt vooral de naam Astrofaes genoemd. Nog iets waar deze Burnt Offering zich onderscheid van een pak andere black metal bands is het feit dat ze hun logo in het Russisch neerzetten: Всесожжение. Ook worden al hun teksten, die als onderwerpen Satanisme en Slavische Chtonische Goden hebben, in het Russisch gebracht, zodat wij er alvast niets van begrijpen. Zo wordt de titel van dit album, ‘Harvest’, als ‘Жатва’ vermeld. Maar het deert ons ook niet, daar muziek en tekst mooi samen gaan in een beklijvende, donkere en dreigende sound die we wel weten te waarderen. Burnt Offering of Всесожжение zorgt hier, hun full-album debuut nadat er eerder in 2015 een demo werd uitgebracht, voor een heel stevige en dreigende trip doorheen gitzwarte duisternis en dat doet het trio aan de hand van felle tempo’s en ritmes die nu en dan wat worden afgewisseld met rustiger, maar even dreigende stukken. Dat ze ook nog wat soundscapes in hun sound verwerken nemen wij er met de glimlach bij. Vernieuwend? Helemaal niet, want zoals eerder gesteld blijft dit drietal trouw aan zijn invloeden waardoor ze deze band in het leven hebben geroepen: old school black metal. Zeven tracks lang weet het drietal te overtuigen en we zijn er dan ook van overtuigd dat een pak liefhebbers van het (sub)genre onze mening zullen volgen.

Luc Ghyselen (80)

Casus Belli Musica / Beverina CBM 079 / BP 119

Tracklist: 1. Всесожжение (Burnt Offering) 2. Отравленный кубок (Chalice of Poison) 3. Аква тофана (Aqua Tofana) 4. Ночь Жатвы (The Night of Harvest) 5. Что помнят курганы (What Barrows Remember) 6. Мокошь (Mokosh) 7. В тумане у базальтовых колонн (In the Mist by Basalt Pillars)