Nocturn: Like A Seed Of Dust

Heel wat bands kiezen voor de naam Nocturn. In de Encyclopaedia Metallum vind je zo maar liefst acht bands met die naam. En dan staat het Franse Nocturn daar nog niet tussen. En het is precies dat Franse gezelschap dat met ‘Like A Seed Of Dust’ voor zijn debuut staat, als we even de drie tracks tellende eerder uitgebracht ep vergeten (de drie tracks van die ep vind je hier trouwens ook terug in een nieuw arrangement en met de huidige line-up). Dit Nocturn staat voor een mix van melodic death metal en melodic black metal. De band kreeg voor dit eerste werkstuk een aantal gasten over de vloer: vocalisten Arnauld (Alkemyst), Rob (Xaon) en Sophie (From Hell With Love), én saxofonist Gilles Croset. Uiteindelijk zorgen de elf tracks voor een pak afwisseling in tempo, ritme en gevoel. En als je dan ook nog weet dat je dus zowel een vrouwelijke stem als mannelijke stemmen te horen krijgt, dan zorgt dit voor nog een extra pigment. Vooral omdat die laatsten een compleet gamma omvatten die gaat van een vertelstem over cleane zang tot stevige en rauwe grunts en dat zowel in het Engels als in de taal van Molière. Sophie houdt het bij cleane zang en is na het beëindigen van de opnames voor dit album toegetreden als vast lid bij Nocturn dat verder bestaat uit Vincent Martinez (vocals, gitaar), Sébastien Carpentier (keyboards), Léo Rachado (gitaar, backing vocals), Mathieu Asproni (bass) en Florian Fargère (drums). Verder vallen de uitstekende gitaarsolo’s op, het enorme klankentapijt dat de keyboards voor hun rekening nemen, én de krachtdadige ritmesectie die vlekkeloos alle tempo en ritmewisselingen in de verf helpt zetten. Kracht, dreiging en agressie slaan hier een mooie brug met het melodieuze aspect. De goede opbouw van elk nummer, met soms best wel verrassende wendingen en accenten (luister maar eens naar het verbluffende ‘Under The Darkest Sea’), zorgt er dan weer dan je aandacht geen tijd heeft om af te dwalen. Met ‘Like A Seed Of Dust’ heeft dit Nocturn een mooi visitekaartje afgeleverd dat het gezelschap hopelijk binnenkort kan presenteren tijdens live concerten. Wij kijken alvast uit naar een concert van dit gezelschap.

Luc Ghyselen (85)

Sliptrick Records

Tracklist: 1. The Wraith In Bloodied Wings 2. Pandaemonium 3. La Belle 4. Infernale 5. Liberhate 6. Like A Seed Of Dust 7. Back From Hell 8. Under The Darkest Sea 9. Wasted Earth 10. Instant d’éternité 11. Odyssey