Dead Lord: Surrender

Noem het hard rock, classic rock of wat dan ook, maar het Zweedse Dead Lord zorgt met ‘Surrender’ voor een heel smaakvol album dat duidelijk schatplichtig is aan Thin Lizzy, en daar is op zich niets mis mee. ‘Surrender’ telt tien tracks die uiterst complexloze, no-nonsense rockende songs oplevert. Nergens kleurt het viertal – Adam Lindmark (drums), Martin Nordin (gitaar), Ryan Kemp (bass) en Hakim Krim (vocals, gitaar) – buiten de lijntjes. Maar de heren gaan ook nergens uit de bocht. Elke track is een om in te kaderen indien je van het (sub)genre houdt. En Dead Lord klinkt niet enkel muzikaal als Thin Lizzy, want ook het stem timbre van Hakim doet ons zowat constant denken aan het timbre van Phil Lynott zaliger. En, heel eerlijk, er zijn slechtere voorbeelden om mee vergeleken te worden. Voeg daaraan toe dat de ritmesectie zalig klinkt, dat beide gitaristen van wanten weten en keer op keer voor zorgvuldig opgebouwde melodieuze en smaakvolle gitaarsolo’s zorgen, dat elk nummer op zich staat als een huis qua opbouw en afwerking, … en dat dit dus genieten geblazen is vanaf de eerste seconde dat je dat album aan een luisterbeurt onderwerpt. En om het helemaal in orde te hebben houden de heren het hoge niveau schijnbaar probleemloos vast van begin tot het einde. Geen van de nummers is ondermaats, al moeten wij eerlijk aangeven dat we niet echt uitschieters hebben ontdekt. En misschien mist de band net die extra’s om volledig te overtuigen. Alhoewel, … liefhebbers van classic rock, hard rock en, ja waarom niet, melodic rock moeten deze ‘Surrender’ van Dead Lord een kans geven! Kies je voor de limited edition dan krijg je nog drie extra tracks aangeboden waaronder twee covers. Een ding weerhoudt ons ervan om dit schijfje volledig aan te raden: zelf vinden we de cover echt niet geslaagd voor dit werkstuk en … het oog wil ook wel wat.

Luc Ghyselen (85)

Century Media

Tracklist: 1. Distance Over Time 2. Letter From Allen St. 3. Authority 4. Evil Always Wins 5. Messin’ Up 6. Dark End of The Rainbow 7. Bridges 8. The Loner’s Ways 9. Gonna Get Me 10. Dystopia