Stray Cats: Rocked This Town: From LA To London

Stray Cats werd in 1979 opgestart door vocalist / gitarist Brian Setzer, bassist Lee Rocker en drummer Slim Jim Phantom. Het trio wilde de rockabilly sound uit de jaren vijftig uitgebracht door labels als Sun Records nieuw leven inblazen. Nee, wat zeg ik, terug populair maken. En, we moeten met zijn allen toegeven dat het drietal daar wonderwel in in geslaagd. Iedere muziekliefhebber die zich een klein beetje rock fan wil of durft noemen kent nummers als ‘Runaway Boys’, ‘Rock This Town’, ‘Stray Cat Strut’, ‘She’s Sexy + 17’ en ‘I’m A Rocker’. Oke dat zijn dan misschien wel de meest succesvolle nummers van de heren maar in hun rijkgevulde carrière zorgde het trio voor maar liefst elf full-albums met de aanstekelijke rockabilly sound die voor het eerst de aandacht opeist middels opnames van o.a. Eddie Cohran, Carl Perkins, Gene Vincent, en andere Bill Haley’s. De heren namen een aantal breaks in hun Stray Cats-carrière en gingen dan hun eigen weg, maar bleven eigenlijk de rockabilly sound vrij trouw. Een live registratie na een ongeveer veertig jarige carrière kan je dan ook een beetje beschouwen als een “best of … live” en dus ontbreken de eerder genoemde “klassiekers” hier niet. Maar die worden aangevuld met even knappe rockende nummers. Zorg dat je rockabilly, rock ‘n’ roll en swing moves goed gerepeteerd zijn, zorg voor voldoende ruimte in je huiskamer, zet het album op, draai de volumeknop stevig open en laat je gaan met je partner (of je vrienden uit je bubbel). Probeer tussendoor even op adem te komen en geniet van een uiterst aanstekelijk rockend en swingend uurtje Stray Cats.

Luc Ghyselen (80)

Surfdog Records

Tracklist: 1. Cat Fight (Over A Dog Like Me) 2. Runaway Boys 3. Too Hip, Gotta Go 4. Double Talkin’ Baby 5. Three Time’s A Charm 6. Stray Cat Strut 7. Mean Pickin’ Mama 8. Gene & Eddie 9. Cry Baby 10. I Won’t Stand In Your Way 11. Cannonball Rag 12. Misirlou 13. When Nothing’s Going Right 14. (She’s) Sexy + 17 15. Bring It Back Again 16. Blast Off 17. Lust ’N’ Love 18. Fishnet Stockings 19. Rock This Town 20. Rock It Off 21. Built For Speed 22. Rumble In Brighton