Calarook: Surrender Or Die

Piratenmetal zegt u?! Uit Zwitserland, een land dat niet eens aan de zee grenst?! Dat moet een grap zijn. Edoch, het bestaat. Calarook is een vijfkoppige band uit het Zwitserse Winterthur. Opgericht in 2014 als Calico brachten ze in 2017 een ep uit. Eind 2019 ondergingen ze een naamsverandering naar Calarook en nu is er dus het volwaardige debuut ‘Surrender Or Die’. Het dient gezegd: Calarook brengt alles wat je verwacht te zullen horen bij piratenmetal. Van de intro die zomaar weggelopen lijkt uit de soundtrack van Pirates Of The Caribbean tot de diepe, woeste piratenstem over de aanstekelijke gitaarriffs, meeslepende drums en de obligate vioolpartijen, het zit er allemaal in. En ook tekstueel voldoet het album volledig aan de verwachtingen met de nodige humor want hoe kun je niet spontaan glimlachen bij alleen al de titels zoals ‘Quest For Booze’, ‘Invisible Pineapples’, ‘Paul The Parrot’ of ‘Loyal To None But Rum’, om er enkele te noemen. Een favoriet uitpikken lukt ons niet, er zijn teveel nummers die vanaf de eerste luisterbeurt in je hoofd blijven hangen. Wie houdt van up-tempo folk metal waarbij de serieux niet perse aanwezig moet zijn, zit gebeiteld bij Calarook. In alle eerlijkheid, we hadden een zootje ongeregeld verwacht met een hoop nonsens en dat dekt de lading ook volledig maar dan wel op een hoogst professionele manier. De heren kunnen echt wel een stukje spelen én weten hoe een aanstekelijk muziekje hoort te klinken. Dit is een band zoals wij het wel kunnen smaken, technisch uitstekend maar zichzelf ook niet te serieus nemend en gericht op een feestje bouwen. Afgaand op hoe ‘Surrender Or Die’ klinkt op plaat, kunnen we niet anders dan denken dat het live een geweldig plezante bedoening is waarbij de rum rijkelijk vloeit. De stem van Philipp Wyssen doet ons denken aan deze van Johan Hegg van Amon Amarth zonder dat daarmee enige verdere vergelijking met deze band moet gezocht worden maar piratenmetal houdt naar ons aanvoelen wel ergens het midden tussen Viking metal en folk metal. Hoe dan ook, Calarook levert een debuutalbum waar we instant goedgezind van worden in die mate dat we durven denken dat piraten met scheurbuik of pest er destijds ook hun voordeel hadden kunnen uit halen. Ontkurk die fles rum!

K.H. (83)

Independant Release

Tracklist: 1. 47°30’18’’N °51’52’’E 2. A Cursed Ship’s Tale 3. Quest For Booze 4. Into The Storm 5. Surrender Or Die 6. Invisible Pineapples 7. Kraken’s Chest 8. Paul The Parrot 9. Jack Rackham 10. Kicking Flamingos 11. Davy Jones’ Locker 12. Tentacle Explosion 13. Loyal To None But Rum 14. The Legend Of Liquor Island 15. The Feast Of Emerald Meadows 16. The Undying Sailor