Ragehammer: Into Certain Death

Polen telt een aantal metal bands die wij bij MUSIKA alvast naar waarde weten te schatten. Onder andere Behemoth, Vader, Decapitated, Hate en Mgla vallen in deze categorie. Misschien minder bekend is Ragehammer, een black metal / thrash metal gezelschap uit Krakow dat sinds 2011 actief is. Na een eerste demo, ‘War Hawks’ (2012), zorgde een split met Turbocharged, ‘Enlightenment By Bloodletting’ (2016), voor extra herkenning. Datzelfde jaar werd het eerste full-album ook op de markt gebracht en ‘The Hammer Doctrine’ kon ons alvast bekoren. We keken dan ook al een tijdje uit naar deze ‘Into Certain Death’. En … Ragehammer bevestigt niet enkel maar doet daar nog een stukje bovenop. ‘Into Certain Death’ telt tien tracks die samen goed zijn voor iets meer dan drie kwartier stevig en krachtig muzikaal vertier. Opener ‘Beneath The Red Suns’ verraad nog niet zo veel. Een militair marcherend ritme wordt aangevuld met drums, versneld en wint aan zowel kracht en dreiging om dan zo goed als naadloos te versmelten met ‘We Are The Hammer’. Daar komt de (h)echte sound van Ragehammer meteen naar boven. Een hels tempo, pakken duistere dreiging, aangevuld met een flinke dosis brutale agressie zorgen voor een uppercut waar we nu, enkele dagen na beluistering, nog steeds niet goed van zijn. De energie, de agressie, de brutaliteit wordt schaamteloos aan gehouden voor de rest van het album. Dat ze soms wat gas terug nemen, of net het gaspedaal iets dieper indrukken zorgt voor variatie. Maar nergens doet het viertal – Corpsebutcher (bass), Mortar (drums), Bestial Avenger (gitaar), Heretik Hellstörm (vocals) – toegevingen op gebied van duistere dreiging of brutale agressie. En ja, zo horen we het wel graag. Dat de sound van Ragehammer niets nieuws onder de zon brengt? Daar zijn we het volkomen mee eens, maar de agressie, het aanstekelijke, het enthousiasme druipt niet enkel uit de speakers, het slaat ook moeiteloos over naar de aanhoorders. Een uitputtende werkdag achter de rug en je hebt zin om volledig, maar dan ook volledig, tot het uiterste te gaan? Zet ‘Into Certain Death’ op, draai je volumeknop naar maximum, en laat je gaan. Drie kwartier later lig je uitgeput nahijgend in een hoek te bekomen. Heb je nog niet genoeg? Dan kan je een nieuw rondje beginnen, want dit werkstukje werkt verslavend.

Luc Ghyselen (90)

Pagan Records

Tracklist: 1. Beneath The Red Suns 2. We Are The Hammer 3. Jesus Goat 4. Peace 5. Na pewną śmierć 6. 616. TerrorKorps 7. Fear Toxin 8. Omega Red 9. Dragon City 10. Prophet Of Genocide Part II (Mother Winter Eternal)