In Flames: Clayman (2020 editie)

2000 was het beslissende jaar voor de Zweden van In Flames. De zwaarmoedige donkerheid van voorgaande albums werd ingeruild voor een up-tempo, zonnig soort melodic death metal met hier en daar een schelletje punk, en ‘Clayman’ werd hun grote doorbraak. Nog steeds denken fans van de eerste uren met heimwee terug aan dat album, terwijl ze meewarig hun hoofd schudden in de achterste gelederen van een hedendaagse In Flames show. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Anders Friden en de zijnen, een commerciële stunt nooit schuw, de twintigste verjaardag van dit meesterwerk in de verf zetten met een spetterende heruitgave. In de eerste plaats vinden we natuurlijk de elf originele tracks terug, nauwkeurig opgeborsteld door Ted Jensen. Oude garde: geen paniek, de tracks klinken perfect zoals het hoort! De magistrale cover ‘World Of Promises’ van de Zweedse AOR-helden Treat werd helaas achterwege gelaten, maar er werd wel een originele vervanging voorzien: ‘Themes And Variations In D Minor’. Een ware schattenjacht aan riffjes en partijen, omgezet in een stijlvol cello-ensemble. Soms is het even nadenken welk nummer er nu gespeeld wordt, maar dat maakt het net leuk. Zeker een meerwaarde! En dan zijn er natuurlijk nog een aantal obligatoire re-recordings van publiekslievelingen. In Flames presenteert u: de getormenteerde hipsterversie van ‘Only For The Weak’, ‘Bullet Ride’, ‘Pinball Map’ en ‘Clayman’ zelf. Die klinken dan ook helemaal zoals verwacht: Anders’ knuffel-inducerende overslaande huilstem over gelakte gitaartjes, allemaal heel herkenbaar maar uitgevoerd volgens de maatstaven van het hedendaagse In Flames. Iets meer effectjes en synths, een hoger nootje hier, een spectaculaire drumvariatie daar en doublures naar hartenlust. Bij de aankondiging van dit album vreesden vele fans dat het volledige album opnieuw zou worden opgenomen; dit is gelukkig niet het geval. Met de oude tracks krijg je zeker waar voor je geld, de re-recordings krijg je er helemaal gratis bij als je sinds ‘Come Clarity’ nog steeds fan bent. Kan ik zeker mee leven. Over de remake van de artwork is mijn mening verdeeld. Enerzijds was het oorspronkelijke artwork ontegensprekelijk een behoorlijk gedrocht, maar anderzijds hoorde dat net bij die wilde late nineties, met grote nostalgiewaarde tot gevolg. Het nieuwe artwork behoudt het centrale thema van de mens van Vitruvius, maar met de mogelijkheden van modern graphic design ziet het er allemaal wat blitser, dynamischer en bedreigender uit. Dat laatste vind ik niet helemaal passen (het ziet er eerder uit als een nieuwe release van Oracle), maar het is wel heel degelijke cover-art die veel meer voor zich spreekt dan de Paint-collage van het origineel. The Jester zien we op de nieuwe hoes niet meer terug. Die heeft bij het nieuwe In Flames niet veel meer te zoeken, het is duidelijk dat de Zweden met deze ode aan het verleden die deur ook definitief dichttrekken. The Future has repeated today.

Sam Bruynooghe (85)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Bullet Ride 2. Pinball Map 3. Only For The Weak 4. As The Future Repeats Today 5. Square Nothing 6. Clayman 7. Satellites And Astronauts 8. Brush The Dust Away 9. Swim 10. Suburban Me 11. Another Day In Quicksand 12. Themes And Variations In D Minor 13. Only For The Weak (re-recorded) 14. Bullet Ride (re-recorded) 15. Pinball Map (re-recorded) 16. Clayman (re-recorded)