Skyborne Reveries: Utterly Away

Syborne Reveries is een atmospheric black metal project van de uit AustraliĆ« Nathan Churches die met ‘Utterly Away’ aan zijn derde full-album toe is. ‘Utterly Away’ telt acht tracks die stuk voor stuk focussen op een gedicht van Matsuo Basho (1644-1694) die beschouwd wordt als een van de grootste haiku-meesters. Regen en wind opent ‘Ikameshiki’ alvorens een furieuze black metal eruptie het nummer van een heel pak buskruit voorziet. Daarna speelt Nathan wat met tempo’s en ritmes, maar blijft wel trouw aan een black metal basis. Heel anders klinkt ‘The Moon Viewers’. Dit is ene heel rustig muzikaal stuk dat meer weg heeft van ambient dan van metal. Sporadisch worden hier wat accenten gebruikt die ons doen denken aan muziek uit het land van de rijzende zon. ‘In Windy Moors Of Memory’ vormt een mix van die twee uitersten. Heel rustgevende muziek wordt afgewisseld met furieuze, zij het korte, uitspattingen van black metal. Matt G. Walters zorgt hier voor een fraaie gitaarsolo. ‘Snowy Morrow’ opent met muziek die erg Japans aanvoelt waarna een krachtiger sound zijn opwachting maakt en dankzij de rauwe en dreigende vocalen kan je de term black metal wel gebruiken, maar uiteindelijk zullen die hard fanaten van het genre ook deze track veel en veel te soft vinden. Het instrumentale titelnummer kabbelt ook al heel rustgevend voorbij zodanig kalm en rustig zelfs dat we ons echt moeten focussen om wakker te blijven. Gelukkig veren we weer op met ‘Our Tendrilled Life’, al mag het tempo, naar onze smaak, toch nog een heel stuk de hoogte in gejaagd worden. Daarna worden we weer onder gedompeld in kalmte en rust voor ‘Visiting Graves’ waar Lachlan Odell (Sun Of Gaia) voor wat extra vocalen zorgt. Afsluiter ‘Wandering Over Withered Fileds’ bevalt ons net iets meer, wegens meer kracht, meer dreiging, en diverse fragmenten die steviger klinken dan wat we hier anders te horen krijgen. Toch blijven ook wij op onze honger zitten wegens de te lang uitgesponnen rustiger stukken waar we het zelfs soms moeilijk hadden om wakker te blijven. We moeten dus eerlijk toegeven dat we niet echt enthousiast zijn over dit werkstuk van Skyborne Reveries.

Luc Ghyselen (60)

Naturmacht Productions NP 118

Tracklist: 1. Ikameshki 2. The Moon Viewers 3. In Windy Moors Of Memory 4. Snowy Morrow 5. Utterly Away 6. Our Tendrilled Life 7. Visiting Graves 8. Wandering Over Withered Fields