Morwinyon: Pristine

Met ‘Pristine’ levert het Italiaanse Morwinyon zijn debuutalbum af. Toch hebben beide heren die dit project invullen – Lorenzo Pompili (gitaar, bass) en Matteo Guarnello (vocals, keyboards, drums) – al heel wat ervaring dankzij een ander project: Falaise. Waarom het duo deze ‘Pristine’ onder de naam Morwinyon op de markt brengt is me wat onduidelijk want je krijgt atmospheric black metal te horen, terwijl het tweetal onder de naam Falaise atmospheric post black metal brengt. Zoveel verschil maakt het nu ook weer niet uit. Maar goed, op ‘Pristine’ krijg je vier nummers te horen waarvan de eerste drie vrij lang uitgesponnen nummers zijn geworden – telkens meer dan tien minuten – die een mix verzorgen van rustgevende kalme stukken die doorspekt worden met vrij heftige erupties black metal die dus voor kracht, dreiging en duisternis staan. Contrasten opbouwen, weet je wel. En daar slaagt het duo dus mooi in. Afsluiter, ‘Ethereal Night’, laat die contrasten volledig achterwege en is een rustiger en kalmer nummer geworden die je laat wegdromen naar een betere wereld. De gedachten achter dit album liggen in de formidabele natuur die we op de wereld vinden, maar die wij, als mens zijnde, beetje bij beetje naar de klxxen helpen. Kortom we hebben veel te weinig respect en ontzag voor de schitterend natuur die ons omringt. Morwinyon levert voor de liefhebbers van het genre een goed album af, wijzelf hadden liever wat meer black metal erupties gehoord, want de schoonheid van de natuur is immers al danig afgezwakt want elke dag opnieuw stelen we een beetje meer van moeder natuur.

Luc Ghyselen (72)

Naturmacht Productions NP 119

Tracklist: 1. The Intangible Void 2. Sea Of Stars 3. Wounded Land 4. Ethereal Night