Veritas: Threads Of Fatality

Gitarist Greg Wenk is de stuwende kracht achter het Amerikaanse Veritas, een hard rock / metal band opgestart in 2012. In 2017 werd met drummer Mark Zonder (o.a. Fates Warning) een grote naam gevonden om een vier tracks tellende ep in te spelen. Nu maakt Mark opnieuw zijn opwachting bij Veritas voor het eerste full-album van de band. Naast Mark Zonder (drummer) en gitarist Greg Wenk, hoor je hier ook nog vocalist Denny Anthony en bassist Geno Alberico. Veertien korte gebalde songs werden vastgelegd en uitgebracht op deze ‘Threads Of Fatality’ of dit een stap voorwaarts is in vergelijking met de debuut-ep uit 2017 weten we eerlijk gezegd niet. Wat we je wel kunnen vertellen over dit album lees je hier verder. We horen degelijke nummers op gebied van opbouw en compositie. Niets speciaal, niets wereldschokkend of vernieuwend. Bass en drums zorgen voor de basis terwijl het gitaarwerk best oké is maar het steekt er helemaal niet speciaal boven uit. Ook op vocaal vlak is dit oké, zonder meer. Waar we meer last mee hebben is de productie. Het lijkt soms alsof de drums ergens in een paar ruimtes verder werden opgenomen, idem voor de vocalen op sommige nummers en zelfs het gitaarwerk lijkt soms van een andere planeet afkomstig te zijn. Echt de kwaliteit van het ene nummer ligt hoger dan van een ander, al ligt de lat hier over het algemeen gezien vrij laag. Dus, heren van Veritas, zorg voor een volgend werkstuk alvast voor een degelijke productie en producer! Ook mag er, wat ons betreft althans, duidelijk meer afgeweken worden van de talrijke clichés en de platgetreden paadjes in het (sub)genre. Dus ook hier is er nog duidelijk werk aan de winkel. En heren van Veritas, het is niet omdat je een drummer kan strikken die zijn strepen op muzikaal verdiende bij een paar meer gereputeerde bands dat je hetzelfde niveau haalt. Nee, naar onze bescheiden mening doe je er goed aan deze release links te laten lagen en te wachten tot Veritas eraan komt met een echt degelijk werkstuk op gebied van composities en productie.

Luc Ghyselen (55)

Independent release

Tracklist: 1. Prelude To The Sacrament 2. Frail 3. Love And Burn 4. Far Away 5. Morbid Stale 6. Fates Warning 7. Say Goodbye 8. Moments Of The Day 9. Starlight 10. Eyes Of The Blind 11. Dying To Live 12. Sludge 13. Masquerade 14. If It’s Over