Rews: Warriors

De poppunk van het Noord-Ierse Rews is er één die wel kan bekoren. Rews is nu Shauna Tohill en Shauna Tohill is Rews, na het vertrek van de andere helft van de groep, Colette Williams. Shauna weet gelukkig van aanpakken zodat ‘Warriors’ toch wel een de moeite waard is geworden. Zowiezo is het niet eenvoudig om een debuut gepast op te volgen, laat staan dat je alles alleen moet doen. Met opener ‘Birdsong’ weet je onmiddellijk dat het goed zit: een goede productie, een leuke riff, vocalen waar niets op aan te merken valt en bovenal een hoog meezinggehalte. Goed begonnen is … ‘Razorblade’ klinkt wat minder avontuurlijk, maar nog aanvaardbaar. ‘Heart Is On Fire’ haalt het tempo naar beneden, maar laat de gitaren toch nog scheuren. Gelukkig maar dat de poppunk van Rews geen afgeborstelde versie van het genre is. Dat heb je wel meer met Amerikaanse poppunk-bands. Soms hoop je dat het nog een tikkeltje harder wordt. Dit had ik bijvoorbeeld met ‘Monsters’. Maar het is wat het is en al bij al heeft Shauna elf volwaardige goed in het gehoor liggende songs bijeen geschreven. Stuk voor stuk zijn het nummers die hun plaats verdienen op het album, met elk hun identiteit, maar al bij al hoor je toch een band met een eigen harmonieuze sound. Rews zet met ‘Warriors’ een statement neer en eist stilaan zijn plaats op binnen het genre. Gelukkig maar heeft Shauna de touwtjes zelf in handen, want als dit een major label release was geweest, dan vermoed ik dat de label bobo’s haar gevraagd zouden hebben waar nu die single steekt. Het antwoord is eenvoudig: overal en nergens. Met andere woorden, het moet niet altijd wereldschokkend of supergoed in het gehoor liggend zijn om als degelijk en aangenaam omschreven te kunnen worden. ‘Warriors’ is een prima voorbeeld van en plaat die voorbijvliegt, geen seconde verveelt en waarvan je je achteraf afvraagt wat je nu eigenlijk gehoord hebt. De songs zullen wel eigenheid prijsgeven hoe meer je luistert naar ‘Warriors’. Shauna moet in staat geacht om haar stempel te drukken. Afgaande op ‘Warriors’ denk ik dat we nog niet het laatste gehoord hebben van deze meid.

Frederik Blieck (80)

Marshall Records

Tracklist: 1. Birdsong 2. Razorblade 3. Heart Is On Fire 4. Monsters 5. Today We’re Warriors 6. Move On 7. Play Dead 8. Love Hate Song 9. Bad Girl 10. Itch 11. Bad Habits