Venomous Concept: Politics Versus The Erection

Voor het ontstaan van Venomous Concept moeten we terugkeren naar een gezamenlijke tour van Brutal Truth en Napalm Death in 2004. Kevin Sharp, zanger van het inmiddels ter ziele gegane Brutal Truth en Shane Embury, bassist bij Napalm Death wekten Venomous Concept tot leven als hommage aan Poison Idea – een band waar ze beiden een voorliefde voor hebben. Aangevuld met Danny Herrera, drummer van Napalm Death en Buzz Osborne, gitarist van The Melvins was een nieuwe band geboren. Omwille van zijn drukke schema met The Melvins werd Buzz Osborne nadien vervangen door eerst Dan Lilker (eveneens Brutal Truth) en later John Cooke (live-gitarist bij Napalm Death) op gitaar. Met ‘Politics Versus The Erection’ is de band – ondanks hun drukke bezigheden bij andere bands – toe aan een vierde full-album. Net zoals bij de vorige albums laten de heren ook nu weer een totaal ander geluid horen dan we kennen van de vernoemde bands. Dat was uiteraard altijd het opzet met Venomous Concept maar je moet het toch nog altijd doen. Hoe dan ook, de band slaagt erin om uit te blinken in hun zelfgekozen grindpunk. De grind komt in onze ogen vooral tot uiting in de rauwe grunts van Kevin Sharp. Voor het overige zijn er uitstapjes naar diverse hoeken van het muzikale spectrum. Punk à la Dead Kennedys behoort tot het gamma, evenals onversneden hardcore riffs en beukende bass. Het resultaat is een bijzonder aangename plaat die vooral in een razend tempo voortraast en tonnen energie uitstraalt. Moeilijk om er een favoriet uit te pikken maar met het mes op de keel kiezen we dan toch voor ‘Lemonade’, een nummer met heerlijke riffs én vooral een donderende baslijn. Enkel het afsluitende titelnummer ‘Politics Versus The Erection’ is een beetje de vreemde eend in de bijt. De openende zware bas is nog bijzonder leuk maar de volgende samples met het herhaald geschreeuwde ‘Politics Versus The Erection’ maken dat het eerder als een trager nummer van Ministry klinkt dan dat het dezelfde pompende energie van de rest van de plaat uitstraalt. Qua afsluiter hadden we liever nog een échte muilpeer verwacht. Wél nog even opmerken dat het artwork bijzonder leuk is met de gezichten van Alfred E. Neuman (van het gekende spel MAD) dat blendt met dat van de huidige Amerikaanse president. Het toont meteen visueel waar de teksten om draaien: de onmogelijkheid om tegenwoordig een normale discussie te voeren bijvoorbeeld. Maar luistert u vooral zelf wat de heren te vertellen hebben met hetgeen ze u voorschotelen tijdens iets meer dan een half uur.

K.H. (87)

Season Of Mist

Tracklist: 1. Simian Flu 2. Hole In The Ground 3. Eliminate 4. Lemonade 5. Colossal Failure 6. Promise 7. Septic Mind 8. Dementia Degeneration 9. Carrion 10. Broken Teeth 11. Shadows 12. Mantis Toboggan 13. Politics Versus The Erection