Sunken: Livslede

Het Deense Sunken werd in 2012 opgestart als Arescet om nog geen jaar later de naam te wijzigen tot Sunken. Een twee tracks tellende demo, ‘The Crackling Of Embers’ zag begin 2013 het levenslicht en liet ons kennis maken met de sound van deze atmospheric black metal band. Wat wisselingen in de line-up later en we zijn aanbeland in 2017 wanneer het gezelschap het debuutalbum ‘Departure’ op ons loslaat. En na nog wat veranderingen in de line-up zijn we nu toe gekomen aan ‘Livslede’, het tweede full-album van dit ensemble. Vijf tracks, als we de atmosferische intro ‘Forlist’ mee tellen, telt deze nieuwe creatie. ‘Forlist’ is een anderhalve minuut durende rustige opener. Mooie muziek en klanken van water vullen de ruimte die naadloos verder lopen in ‘Ensomhed’. Maar die rust en kalmte houden de heren niet zo lang aan en al vlug wordt je meegesleurd in een hels tempo van dreiging, kilte en duisternis waarin krachtige vocalen opduiken. Dat houden de heren geen twaalf minuten vol en een mooie; rustgevende break maakt dan ook zijn opwachting. Kalm gitaarwerk en een diepe, maar rustige stem zorgen voor een sereen stuk om daarna langzaam maar zeker terug aan duisternis, kracht en dreiging te winnen. Een nieuw dreiging borrelt op uit de duisternis en het gaspedaal wordt stevig ingedrukt voor de opening van ‘Foragt’. Daarna speelt het gezelschap met tempo en ritme al blijft een koude duisternis behouden terwijl de dreigende vocalen je verder begeleiden in dit meer dan elf minuten durend duister geweld. ‘Delirium’ houdt het sfeervol van begin tot eind, en dat bijna negen minuten lang, al voel je dat er steeds een onderhuidse dreiging aanwezig is die je zo mee kan sleuren naar een koude duisternis. Wij hadden liever wat extra black metal geweld op ons bord gekregen in deze tijdspanne maar zijn ook wel opgelucht dat we op adem kunnen komen. Zodoende zitten we verwachtingsvol klaar voor afsluiter ‘Dødslængsel’. En inderdaad, na een rustige openingsfase, komt een duistere beukende kracht opzetten. Om dan weer uiterst sfeervol en rustig af te sluiten. Onze eindconclusie: Liefhebbers van atmospheric black metal doen er goed aan deze ‘Livslede’ van Sunken een kans te geven. Hoogstwaarschijnlijk zullen ook zij dit album aan hun collectie willen toevoegen.

Luc Ghyselen (85)

Vendetta Records

Tracklist: 1. Forlist 2. Ensomhed 3. Foragt 4. Delirium 5. Dødslængsel