Helion Prime: Question Everything

Zou het zomaar even kunnen dat het Amerikaanse Helion Prime de verwachtingen eindelijk inlost. In elk geval heeft Helion Prime een top-transfer gedaan door Mary Zimmer aan te trekken als zangeres. ‘Question everything’ zal uiteindelijk het bewijs moeten leveren. Helion Prime timmert als eventjes aan de weg zonder dat die duidelijk in een bepaalde richting gaat. Aan de zangeressen zal het niet liggen. Op het gelijknamige debuut werden de honneurs nog waargenomen door Heather Michele. Helion Prime leverde een vermakelijk album af. Vervolgens werd Heather vervangen door Sozos Michael. Hiermee hoopte de band waarschijnlijk de status te verwerven die ze verhoopt had met het debuut. Het resultaat met het tweede album, ‘Terror Of The Cybernetic Space Monster’ was gelijkaardig: weinig of geen aandacht. Dus moeten ze gedacht hebben dat het met een klepper zoals Mary Zimmer misschien wel zou kunnen lukken. Goed gedacht, want Mary Zimmer kan zingen als geen ander. Opener ‘The Final Theory’ maakt onmiddellijk veel duidelijk: namelijk dat Helion Prime power metal van de bovenste plank aflevert. Het klinkt misschien net iets sterieler dan bijvoorbeeld Unleash The Archers. Dit komt omdat de songs niet in zesde maar in vijfde versnelling worden afgeleverd. Anders gesteld het lagere tempo en de zuivere stem van Mary toveren het geheel om tot een iets slomere versie van Unleash The Archers of Kobra & The Lotus. Maar moet alle muziek gelijkaardig klinken? Voor nitwits ongetwijfeld wel, maar niet voor luisteraars die openstaan voor wat verfrissing. Dat hierbij parels van nummers te horen zijn, valt in de logica der dingen: een voortreffelijke productie, prima compostities, gedegen muzikanten en een top zangeres. Wat kan er dan nog mis gaan? Ik kan me zelf niet ontdoen van de indruk dat naarmate het album vordert de nummers beter worden. De singles ‘Madame Mercury’ en ‘Forbidden Zone’ zijn misschien de beste manier om kennis te maken met het album. Maar geloof me, er staan nog een aantal nummers op dit album die minstens even goed zijn. Met elf nummers in totaal krijg je bijna een uur melodische power metal die zeker zou moeten beklijven.

Frederik Blieck (82)

AFM Records

Tracklist: 1. The Final Theory 2. Madame Mercury 3. Prof 4. The Gadfly 5. Photo 51 6. E Pur Si Muove 7. Words of the Abbot 8. The Forbidden Zone 9. Question Everything 10. Reawakening 11. Kong At The Gates