Serpent Omega: II

Serpent Omega is een Zweedse doom / sludge band. In 2021 viert de band hun tienjarig bestaan. In die periode werd het gelijknamige debuut uitgebracht in 2013, eigenlijk een opgepoetste versie van hun demo. Het debuut werd ook nog eens als live cassette uitgebracht. En nu is er dus het vervolg middels ‘II’. We moeten het doen met opnieuw zeven nummers die net de veertig minuten niet halen. Bepaald productief zijn ze niet bij Serpent Omega. Zou het kunnen dat meneer en mevrouw Stjärnvind, respectievelijk de drummer en de zangeres van de band, andere prioriteiten hebben? Ik mag het hopen. Mevrouw Stjärnvind, voornaam Pia Kristina, laat zich bedienen met het alias Urskogr voor de duidelijkheid. Verder heb je nog bassist Tomas en gitarist Andreas Westholm die de band volmaken. Uiteindelijk is het de kwaliteit van de muziek die primeert ongeacht de productiviteit. Serpent Omega houdt zich eigenlijk wel een beetje op in een niche. De muziek is donker en deprimerend en heeft zelfs een blackened randje, maar kan wel beklijven. De zang varieert van melancholische cleane zang tot verstaanbare grunts. Pia, voor de vrienden, doet dat wel goed. In combinatie met de dreigende en dreunende gitaren krijg je en boeiend geheel. Deze band doet denken Tyrant’s Kall in de verte en nog veel ‘verder’ aan Brutus of Year Of The Cobra. Je zou denken dat het misschien een beetje ééntonig zou kunnen worden met zo’n typische dreunend geluid, maar de realiteit is er niet minder om. Er zit een lijn in de muziek, in de zin dat de band zijn stijl heeft, maar er zit zeker voldoende variatie tussen en in de nummers. Laat ons hopen dat album nummer drie geen zeven jaar op zich laat wachten. Met een gemiddeld tempo van één song per jaar lijkt me een lichte verbetering niet onmogelijk. Met tachtig minuten muziek hebben we ondertussen wel een beeld van de band, maar ik heb zo’n flauw vermoeden dat zo nog iets meer in hun mars hebben.

Frederik Blieck (85)

Icons Creating Evil Art

Tracklist: 1. Orog Nuur 2. Land Of Darkness 3. Rivers Of Riversed 4. Through The Gates 5. Chthonic 6. At the Mountain Edge 7. Av Aska