Fight The Fight: Deliverance

Wat kunnen we je vertellen over Fight The Fight? Misschien het volgende: deze band bestaat uit vijf jeugdvrienden uit de Noorse hoofdstad Oslo die in 2016 besloten om een band te starten. Het kwintet zorgde in 2017 voor een titelloos debuut album dat een eigenzinnige mix laat horen van punk, rock, metal en zelfs black metal. Het zorgde er alvast voor dat de heren mee op tournee konden met uiteenlopende acts als Avenged Sevenfold, Ministry, Hatebreed, Devin Townsend Project, Kvelertak en August Burns Red. En telkens konden de heren fans van deze bands overtuigen om ook Fight The Fight te waarderen. Dit om maar aan te geven dat dit gezelschap niet in een bepaald muzikaal vakje past. Ook op deze ‘Deliverance’ – wat helemaal geen bevrijding of verlossing is van heavy muziek als je eenmaal gevallen bent voor heavy metal of aanverwante muziekstijlen – zorgen de heren voor een mix van verschillende muziekgenres maar telkens opnieuw worden wij in ieder geval over de streep getrokken. Misschien kunnen we dit gewoonweg omschrijven als modern metal. Track na track weet het vijftal – Lars Vegas (vocals), Amok (gitaar), Lord (gitaar), HM (bass) en Bjørn Dugstad Rønnow (drums) – niet enkel te overtuigen, maar ook te begeesteren met zijn aanstekelijke maar krachtige klinkende nummers. Dat het ene nummer wat meer richting metal neigt en een ander net iets meer richting punk, en weer een ander toch meer black metal uitstraalt zorgt voor extra variatie in het aanbod. We gaan hier geen van de nummers volledig ontleden, daarvoor zijn we zelf niet muzikaal genoeg onderlegd, maar we willen wel de aandacht vestigen op een paar tracks. Niet dat die tracks beter zouden zijn dan de andere, maar gewoon om de variatie in de sound aan te duiden. Zo opent het titelnummer dit album meteen in volle kracht met een aantal breaks die doen denken aan metalcore, maar het vocale zorgt voor een compleet andere insteek. Daar klinkt enerzijds het agressieve van groove metal / thrash metal in door, maar ook het brutale van hardcore kijkt mee om de hoek. ‘Pacemaker’ knalt dan weer als een brok graniet uit de speakers, terwijl ‘Pitbull’ snoeihard en gedreven in je kuiten bijt met een sound die zowel punk als pure metal als djent verraadt. En dan is er nog het enorm aanstekelijke, maar best wel gedreven, energiek en hard gebrachte ‘Turbo Sex’ die je misschien kan catalogeren onder de noemer “keiharde rock ‘n’ roll op super speed”. U moet het ondertussen begrepen hebben: wij, van MUSIKA, schatten deze bevrijding van Fight The Fight hoog in en hopen eigenlijk van u hetzelfde!

Luc Ghyselen (92)

Indie Recordings

Tracklist: 1. Deliverance 2. Ritual 3. Triggerfinger 4. Calling You Back 5. Pacemaker 6. Dying 7. Pitbull 8. Love 9. Turbo Sex 10. Paradigm