Ordinance: In Purge There Is No Remission

Het is een hele tijd stil geweest rond het Finse black metal gezelschap dat naar de naam Ordinance luistert. Maar ook tussen de allereerste creatie, de demo ‘Ordinance’ (2007), en het eerste full-album, ‘Relinquihment’ (2014), zat voldoende tijd om aan te nemen dat de gestopt was. Ook nu dus weer, want met ‘In Purge There Is No Remission’ is men aan het tweede full-album toe gekomen. Erg Productief kunnen we de heren dus niet gaan noemen. Het nieuwe album is goed voor bijna vijftig minuten black metal geweld dat meestal aan een heel stevig tempo over je heen wordt gekieperd. Die bijna vijftig minuten worden opgedeeld in zeven tracks die je meesleuren op een stevige rit doorheen de duistere krochten van diepe en kille dreiging. De rauwe vocalen van Arttu Ratilainen, die tevens instaat voor al het gitaarwerk en de basslijnen, sluiten hier wonderwel op aan. De ezelsvellen worden ondertussen geteisterd door Lauri Laaksonen. Dankzij verschillende wisselingen in tempo en ritme probeert het duo ervoor te zorgen dat je aandacht nergens gaat verslappen. Toch is dit iets waar het tweetal niet altijd even goed in slaagt ondanks bijvoorbeeld korte passages waar de bass het voor het zeggen heeft. De nummers lijken ons dus net iets te lang uitgesponnen. Vooral afsluiter ‘Purging Kremanation’, een meer dan elf minuten durende track, kreunt onder de inspanningen om er een lange intense tocht van te maken. We moeten dan uiteindelijk vast stellen dat Ordinance wel een degelijk album heeft afgeleverd dat mooi tussen de bestaande lijntjes van het (sub)genre kleurt, maar dat het moeilijk wordt voor dit gezelschap om op te vallen tussen de massa’s aan releases die, ondanks het corona virus, nog iedere week om onze aandacht schreeuwen. We vermoeden dan ook dat deze ‘In Purge There Is No Remission’ tot de grijze middelmaat zal behoren.

Luc Ghyselen (70)

The Sinister Flame TSF 013

Tracklist: 1. Obstructed Paths 2. Diabolopathia 3. Gathering Wraiths 4. Credo SceleratuM 5. The Kingdom Of Nothing 6. Gesticulation Of Death 7. Purging Kremanation