Noumena: Anima

Noumena is een Finse band die het label melodic death metal krijgt maar van dit genre is m.i. weinig te werken. Fans die Noumena beluisteren met die optiek zullen mogelijks ontgoocheld zijn . Fans van melodic doom, gothic en metal fans die de combinatie van (schitterende) vrouwelijke zang en diepe mannelijke grunts kunnen appreciëren zullen in de wolken zijn met dit nieuwe – nummer zes reeds – album van Noumena. De vorige albums van deze band ken ik niet wegens nog nooit van gehoord maar ‘Anima’ is een pareltje van melodieuze, melancholische metal met doom en gothic invloeden. We horen geen snelle riffs, geen uitbarstingen maar schitterende, pakkende nummers met hemelse vrouwelijke zang gecombineerd met huiveringwekkende grunts: toch wel een zeer geslaagde combinatie. Zeven prima nummers die je telkens weer opnieuw wil horen (het openingsnummer ‘Kaiko’ duurt amper twee minuten). Fans van toch wat sneller en heviger werk zullen hun gading vinden bij ‘Seula’ en bij momenten op het 15 minuten durende ‘Totuus’, een dijk van een nummer dat wars staat van subliem tempowisselingen. Op het ingetogen, bijna akoestische ‘Joutsen’ is de hemelse stem van zangeres Suvi Uura te bewonderen: kippenvelmoment. Fans van Draconian, Vuolla, Red Architect zullen mogelijks in extase geraken bij het beluisteren van deze band, een absolute topper in dit genre. Rap eens de oude cd’s proberen te beluisteren.

Bart Verlinde (90)

Haunted Zoo Productions

Tracklist: 1. Kaiku 2. Saatto 3. Murtuneet 4. Seula 5. Ajaton 6. Totuus 7. Anima 8. Joutsen