Shadow People: Washing In Soap Opera (ep)

Shadow People zijn een op het eerste gehoor doorsnee hardcore / sludge band die echter agressie met humor verbinden tot een magisch geheel en daardoor toch een unieke draai geven aan het genre. De band doet dus niet aan compromissen en blijft eigenzinnig grenzen verleggen, tot doen vervagen. Dit sinds hun debuut ‘Pharamoans’ in 2017. Het verhaal is echter nog niet voorbij dus wordt ook in het onvergetelijke jaar 2020 een ep op de markt gebracht ‘Washing In Soap Opera’. Met een titel als ‘Why Don’t I Just Wear Tight Jeans, Pierce My Septurn And Wear Fucking Glasses’ krijg je direct een glimlach op de lippen. Die zelfrelativering en humor komt zeker boven drijven, maar muzikaal wordt eerder de registers in een verschroeiend tempo op gegooid tot je murw geslagen als een hond achterblijft. Shadow People deelt namelijk – zowel vocaal als instrumentaal – venijnige uppercuts uit, waardoor je direct vanaf de eerste noot wordt omver geblazen en blijft op deze elan doorgaan tot je niet meer recht komt. Deze ep puilt dan ook uit van adrenalinestoten, die je dus door elkaar zullen schudden maar bewust brengt de band je ook in verwarring. Zo stellen we telkens opnieuw vast. ‘Make Up Makes Up For It’ wordt naar zodanige hoogte opgedreven, dat je er haast waanzinnig van wordt, maar toch blijft dus ook nu weer die dosis humor overeind staan. En dat is dus het meest indrukwekkende aan deze band. Harde, meedogenloze sludge tot hardcore brengen, met een vette knipoog kom je namelijk niet alle dagen tegen. Het verpletterende volume waarrond ‘Motivational Speaker’ en ook de volledige ep is opgebouwd, zal je dus met uiteenlopende gevoelens doen achterblijven in de hoek waar de klappen vallen. Nee, ook om af te sluiten worden geen rozenblaadjes en maneschijn boven gehaald. De vlijmscherpe mokerslagen die Shadow People uitdeelt doen je wankelen op je benen, zo hard en energiek wordt je op een bijzonder emotionele wijze door die sound omver geblazen. Maar de band zorgt dus – en dat kunnen we niet genoeg herhalen – net door die kwinkslag en humor er tevens voor dat je een met een fijn gevoel vanbinnen die verschroeiende trip vol overtuiging aangaat. Besluit: Het meest bijzondere aan deze sludge/hardcore band was , en is nog steeds, een verbond smeden tussen chaos in je hoofd en dat meteen allemaal zoveel mogelijk relativeren door een feest te doen ontstaan in je gebroken hart. Dat was bij hun debuut het geval, dat zet Shadow People met deze ep ‘Washing In Soap Opera’ nogmaals in de dikke verf.

Erik van Damme (80)

Independent Release

Tracklist: 1. Why Don’t I Just Wear Tight Jeans, Pierce My Septum and Wear Fucking Glasses 2. Make Up Makes Up For It 3. I Always Wanted To Be A Motivational Speaker