Proscription: Conduit

Alhoewel Proscription een vrij nieuwe naam is in de muziekwereld hebben de leden van dit gezelschap al heel wat watertjes door zwommen. Om dat even te staven, houden we het hier enkel bij vocalist, gitarist en oprichter van de band Terry “Christbutcher” Clark. De man is of was actief bij o.a. Excommunion, Maveth, Bloodgreed, Nightbringer, …. Met Cruciatus (lead gitaar), Mikko Koskinen (drums) en Apep (bass) vormt hij sinds 2017 Proscription. Het kwartet zorgde eerder al voor een demo (enkel digitaal verkrijgbaar) en komt nu dus aanzetten met dit negen tracks tellend album. Opener ‘Four Wings Whithin The Samiel’ is een symfonische instrumentale intro en laat je meteen kennis maken met een duistere mysterieuze dreiging: je zit meteen vooraan op je stoel in spanning af te wachten waar dit zal naartoe leiden, maar je hebt de indruk dat het wel in orde zal komen. En ja, ‘I, The Burning Son’ heeft er meteen een donkere, maar stevige lap op. Je komt terecht in een spiraal van blackened death metal waar agressie en brutaliteit samensmelten met dreiging, duisternis en zodoende een kille, koude sfeer scheppen. De toon is meteen gezet voor de rest van het album en met verschillende ritme en tempowisselingen wordt je verder meegesleurd in de donkere spiraal die Proscription uittekent. Stevige drumpatronen en stuwende basslijnen vormen de strakke basis terwijl de riffs voor krachtig, beukend geweld zorgen. Donkere rauwe vocalen sluiten hier naadloos op aan en op twee nummers krijgt Christbutcher een pak vocale tegenkanting. Zo hoor je Than Wilson tijdens ‘Voiceless Calling’ en komt Dave Otero meebrullen tijdens ‘Thy Black Nimbus Gate’. Laatste ingrediënt van de sound van Proscription zijn de vrij melodieuze gitaarsolo’s die in elk nummer aan bod komen. Alles klikt mooi samen bij dit viertal en zonder echte hoogvliegers, maar zeker zonder miskleunen, zorgt ‘Conduit’ ervoor dat we zo’n vijfenveertig minuten intens kunnen genieten van hun zwartgeblakerd geweld. Liefhebbers van het (sub)genre weten ondertussen wat hen te doen staat: zo snel mogelijk wat extra ruimte maken in de collectie om ook dit album zijn plaats te geven.

Luc Ghyselen (88)

Dark Descent Records

Tracklist: 1. Four Wings Within The Samiel 2. I, The Burning Son 3. Red Sacrament Black Communion 4. Radiant Midnight 5. Thy Black Nimbus Gate 6. Voiceless Calling 7. Blessed Feast Of Black Seth 8. To Reveal The Words Without Words 9. Conduit