Sapiency: For Those Who Never Rest

Het Duitse Sapiency heeft wat tijd nodig gehad om alles weer op de rails te zetten én om voor een nieuw album te zorgen. De band werd in 209 opgestart en startte voortvarend met een demo (‘Mercy’) en een full-album (‘Fate’s End’) in 2010. Zo’n drie jaar later, we schrijven dus reeds 2013, was er met ‘Tomorrow’ een passend vervolg. En dan … strubbelingen met de line-up, iets wat eigenlijk ook na de opname van dit derde album nog wat na werkt. We bedoelen maar dat de line-up die dit album inblikte – Lars Bittner (vocals), Phil Heckel (extreme vocals), Holger Wenck (gitaar), Rene Ritzmann (gitaar, programmatie), Hendrik Winter (bass) en Kai Voss Fels (drums) – ondertussen ook al lichtjes werd gewijzigd. Zo zien we immers al een nieuwe man aan het drumstel (Jonas Schütz) en ook Tyler Zechlinski (die op dit album al op een nummer (‘Like Yourself’) de extreme vocals voor zijn rekening neemt) als vast bandlid op de lijst prijken. Maar goed, terug naar de orde van de dag: het nieuwe album van Sapiency. ‘For Those Who Never Rest’ telt twaalf tracks die een mix vormen van, vooral, melodic death metal en, in veel mindere mate, thrash metal. Het geheel klinkt krachtig, heel gedreven en energiek, en dat zonder het melodieuze aspect uit het oog te verliezen. Een paar gasten maken hun opwachting om wat extra’s te kunnen brengen maar het verschil in stem timbre tussen Phil en Tyler is minimaal. De andere bijdrages vallen iets meer op. Zo krijg je wat “spoken words” te verwerken tijdens ‘Revenge’ (Thomas) en ‘Bleeding In The Sun’ (Jonas Schütz). Maar uiteindelijk zijn dit accenten die we bijna als voetnoten mogen beschouwen en gaat Sapiency zijn eigen weg. Een dertiende nummer krijg je er nog bij als bonustrack. ‘Like Yourself’ krijgt een tweede leven met de stemmen van Tyler en Gerre (Tankard). En als we heel eerlijk zijn verkiezen we deze versie boven de versie met Lars en Tyler. ‘For Those Who Never Rest’ is dus best wel een goed album geworden, zonder echte uitschieters of dieptepunten, maar ook zonder verrassingen. Liefhebbers van melodic death metal mogen dit een kans geven.

Luc Ghyselen (75)

Massacre Records

Tracklist: 1. Everest 2. Like Yourself 3. Dangerous Game 4. Revenge 5. Bleeding In The Sun 6. Thin Ice 7. Sick 8. C’est La Vie 9. Borderline 10. I Am Alive 11. Lucid Dreamer 12. Dropped Again 13. Like Yourself (Feat. Gerre & Tyler)