Memories Of Old: The Zeramin Game

‘The Zeramin Game’ is een concept-album ontsproten aan het brein van Billy Jeffs. Sinds 2017, al dateren sommige fragmenten van daarvoor, werkt deze ex Nightmare World drummer aan dit album. De eerste die erbij kwam was Anthony Thompson (keyboards, keytar). Maar al vlug toonde ook Tommy Johansson (o.a. Sabaton, Majestica) interesse. In zijn drukke werkschema vond die voldoende tijd om deze ‘The Zeramin Game’ volledig in te zingen. Op vocaal vlak hoor je ook wat harde vocalen van Anthony, terwijl Lagerstein, een piraten metal band uit AustraliĆ« ook hun opwachting maakt voor wat samenzang. Laatste man voor dit album is bassist Erick Tekilla zodat Billy hier instaat voor gitaar, drums en extra keyboard partijen. Het geheel is dus een concept geworden dat zich muzikaal uit aan de hand van epic symphonic power metal. Opener op deze ‘The Zeramin Game’, ‘In Exordium’ mag het scenario wat schetsen, waarna het instrumentale ‘Overture’ invalt. De eerste gezongen vocalen komen er pas vanaf ‘The Land Of Xia’. En alhoewel we de stem van Tommy best wel appreciĆ«ren, vinden we toch dat die nodige uitstraling en kracht mist om hier echt te schitteren. We moeten bijna stellen dat we de samenzang, dus als de heren van Lagerstein erbij komen, als de betere vocale momenten moeten aanduiden. Voor het overige zullen liefhebbers van het (sub)genre hier van smullen. Mooi opgebouwde nummers (sommigen toch iets te lang naar onze smaak), knappe drumpatronen, degelijke riffs, knappe melodieuze gitaarsolo’s, en vrij veel keyboards. Misschien had Billy beter uitgekeken naar verschillende vocalisten om de karakters beter in de verf te zetten. Nu vinden we deze ‘The Zeramin Game’ van Memories Of Old een aangenaam te beluisteren album, maar het blijft wel heel erg genre gebonden en de lange nummers kunnen onze aandacht niet altijd claimen tot het einde. Rest ons nog te melden dat onze promo-copie twaalf nummers telt (goed voor bijna zeventig minuten muziek) terwijl de cd-versie nog een extra nummer meekrijgt (‘The Architect’s Eyes’).

Luc Ghyselen (70)

Limb Music

Tracklist: 1. In Exordium 2. Overture 3. The Land Of Xia 4. Zera’s Shadow 5. Some Day Soon 6. Destiny 7. Across The Seas 8. Arrival 9. A Hooded Traveller 10. Fowlen’s Revenge 11. The Zeramin Game 12. Finale