Midgard: Tales Of Kreia

Midgard is een band uit Oekraïne, geef toe: dit is eerder een zeldzaamheid in metal land. Eigenaardig genoeg brengt de band een mix van Viking metal, folk metal en melodic death metal. ‘Tales Of Kreia’ is hun derde full album. En na het beluisteren ervan (meermaals zelfs) heb ik een dubbel gevoel: sommige nummers vind ik te snel en te hard en te weinig melodieus, gewoon weg rammen op de gitaren en luid brullen. Andere nummers vind ik dan weer erg goed en worden zelfs beter en beter na diverse luisterbeurten. ‘The Horde’ begint met typische folkgeluiden en een hoge vrouwenstem (leuk, tof en prima) gevolgd door erg aanstekelijk riffs: halverwege het nummer gaat het tempo dan weer wel de hoogte in. ‘Velmehazerun Dolian’ is ook weer een erg sterk nummer met opnieuw erg aanstekelijk gitaarspel, dubbele drums en heavy grunts: een duidelijk melodic death metal begin om dan via stevige metal riffs over te gaan naar mooie folk en koorzang: het beste nummer van dit album. ‘The Ring’ is opnieuw een sterk nummer met erg melodieus gitaarspel, toch een sterk punt van deze band. Verder op te merken is ‘Keeper Of Freedom’ wat erg ruig begint maar wel mooie melodieuze stukken kent en opnieuw erg geslaagde koorzang te horen valt. Ook een special vermelding voor ‘Elven Blade’ die mooi begint met één of andere fluit op pipes en vrouwelijk gezang op de achtergrond, dan overgaand naar een zeer aanstekelijk melodie met cleane zang om dan te versnellen. Op de begintonen van ‘Black Widow’ zou je direct de benen zwieren: leuk folk gehalte. Het laatste nummer gaat in deze trend verder. Snelle riffs afgewisseld met rustiger stukken. Toch geen topscore: teveel nummers die mijn ding niet zijn en teveel op elkaar lijken. Maar de zes nummers die er uit springen zijn wel top: een mooi mix van snelle folk genre Finntroll, melodic metal met folk invloeden genre de jonge Amorphis en het beter gitaarwerk genre Insomnium. Alleen jammer dat ik van de Oekraïense taal niets begrijp.

Bart Verlinde (75)

Sliptrick Records

Tracklist: 1. Necromancer 2. The Horde 3. Velmehazerun Dolian 4. The Ring 5. Dworf King 6. Keeper Of Freedom 7. Reaper 8. Elven Blade 9. The Hunt 10. Black Widow 11. Ice Spirit