Ovnev: Transpiration

Vijf lange nummers, meteen goed voor bijna vijfenveertig minuten atmospheric black metal, telt ‘Transpiration’, het derde full-album van West Maddox onder de naam Ovnev. Dit project startte de man eigenlijk reeds op in 2008, maar hij stak het zowat meteen weer in de koelkast. Pas in 2015 werd een eerste twee tracks tellende demo op de markt gebracht. Het jaar nadien, in 2016 dus, was het eerste full-album een feit: ‘Cycle Of Survival’. Nog een jaar later, 2017, werd met ‘Incalescence’ een tweede full-album uitgebracht. ‘Transpiration’ kunnen we natuurlijk vertalen naar transpiratie en dat kan “zweten” betekenen – iets wat we op deze wel erg warme dagen overvloedig doen –. In de biologie is transpiratie de verdamping van waterdamp door planten of door de vegitatie. En net dat thema wil Ovnev hier duidelijk aanhalen. ‘Eons Of Origin’ opent met een ruisend water waarna de instrumenten rustig en sfeervol invallen terwijl we onder water afdalen. We dachten al even naar een akoestisch album te luisteren als plots, na dan twee minuten ver te zijn in het eerste nummer, een furieuze black metal ontlading ontstaat die alle rust doet omslaan in gitzwart geweld met een koude dreiging, die nog extra versterkt wordt eens de vocalen invallen. ‘Elemental Ascencion’ volgt en valt meteen stevig beukend met de deur in huis. Van een rustige aanloop is hier geen sprake. Wel wordt een rustgevend intermezzo gebruikt waarna het nummer weer aan kracht, tempo en dreiging wint. ‘Transpiration’ vinden we op plaats drie en opnieuw gaat het meteen snoeihard vooruit om plots heel abrupt, het komt zelfs helemaal uit het niets, plaats te maken voor innerlijke kalmte en rust. Een donderslag en de start van een fikse regenbui zorgen er dan weer voor dat we de omgekeerde beweging maken en we worden weer aan een stevig tempo meegesleurd naar donker en dreigend geweld. ‘Ridges Of Dispersion’ gaat op dat strakke, intense elan verder tot een heel kort stukje even komaf maakt aan die dreiging, maar al snel dendert Ovnev weer verder. Een langer minder intens stuk komt ook nog kijken, maar steeds blijf je uitkijken wanneer de donkere en koude dreiging weer toeslaat. Al komt die niet meer opdagen in deze track. ‘Oxygenation’, de laatste track al op dit werkstuk, opent al even rustig en kalm. Wat gesproken tekst zorgt heel even voor wat afleiding maar de rustgevende, kalme atmosfeer wordt er niet echt door gestoord. We zijn uiteindelijk al meer dan drie en een halve minuut verder vooraleer de donkere en koude dreiging opnieuw toeslaat met furieus geweld dat wordt aangehouden tot het einde. Liefhebbers van atmospheric black metal kunnen dit aan hun lijstje toevoegen. Zelf zijn we niet honderd procent overtuigd omdat de black metal stukken, die duidelijk de bovenhand halen, ons allen iets te gelijkaardig in de oren klinken. En eigenlijk kunnen we bijna hetzelfde stellen van de rustiger fragmenten. Wat meer variatie in tempo, ritme en gevoel kunnen hieraan verhelpen.

Luc Ghyselen (75)

Naturmacht Productions NP 116

Tracklist: 1. Eons Of Origin 2. Elemental Ascencion 3. Transpiration 4. Ridges Of Dispersion 5. Oxygenation