Bisönte: Ancestral Punishment

Het eerder dit jaar opgestarte Bisönte komt er nu al aan met een zes tracks tellend full-album. Zes tracks die pure doom uitademen zoals we die kennen van (oude) Black Sabbath en Candlemass, maar die ook gaan kijken hoe doom tegenwoordig klinkt bij bands als Monolord en vooral Avatarium. Bisönte heeft immers één iets echt gemeen met die laatst genoemde band, want ook hier krijg je vrouwelijke vocalen te horen. Toch moeten we eerlijk durven toegeven dat Bisönte nog niet zo ver staat in zijn ontwikkeling. De band, of moet ik eerder stellen “project” werd uitgedokterd door gitarist Vicente Payá en vocaliste María J. Lladó toen de laatste medewerking kwam verlenen voor het meest recente album van Golgotha. Het tweetal sloeg dus meteen de handen in elkaar voor dit nieuw project. Bij de band Yoko Factor vond het duo dan weer een ritmesectie: Andra Trujillo (bass) en Pablo Herrero (drums). ‘Ancestral Punishment’ telt zes vrij lang uitgesponnen nummers die alle typische kenmerken bevatten van doom: traag en slepend met beklijvende vocalen, laag gestemde gitaren en brommende bassen. Op zich hoor je dus helemaal niets nieuws langskomen, maar het kwartet zorgt wel voor een mooie luisterervaring, althans indien je houdt van doom. Zeker liefhebbers van Avatarium moeten dit werkstuk eens aan een luisterbeurt onderwerpen: bijna honderd procent zeker dat ze ook dit zullen smaken. Wij hebben eigenlijk maar een bedenking: elk nummer eindigt met een pak bieps, bloops en distortion en gaat zo bijna naadloos over in een volgend werkstuk. En net dat verfoeien we. Voor de rest krijg je degelijke doom te horen met knappe vrouwelijke vocalen.

Luc Ghyselen (75)

Xtreem Music

Tracklist: 1. Our Home 2. Two Worlds 3. Where Strangers Reside 4. The Arrival Of Our End 5. Ancestral Punishment 6. New Beginning