Déhà: A Fleur De Peau – III – A Fire That Does Not Burn

Onze landgenoot en muzikale duizendpoot Déhà is een indrukwekkend oeuvre aan het opbouwen. Neem uit zijn discografie enkel alle releases die hij dit jaar reeds afleverde en je hebt al een mooie verzameling. Zo is er ook het derde deel van ‘A Fleur De Peau’ waar hij verder speelt met elementen als licht en duisternis. Terwijl hij voor de eerste twee delen enkel beroep deed op Kim Carlsson (Hypothermia) komen dit keer een paar extra gasten aan bod. ‘A Fleur De Peau – III – A Fire that Does Not Burn’ telt slechts vier tracks, maar dit kwartet zijn lang uitgesponnen werkstukken geworden waarvan opener ‘The Tree And The Death’ al meteen af klokt boven de tien minuten grens. Terwijl het nummer nog rustig van start gaat, zwelt het uiteindelijk aan tot een gedreven energiek en gedreven werkstuk. Wel wordt je meteen ondergedompeld in een band vol melancholieke duisternis. Van zodra de getormenteerde en meestal schreeuwerige vocalen van Déhà hun opwachting maken, neemt het nummer in kracht en intensiteit toe. De vocalen van Nathalie Koskinen (Shape Of Despair) zorgen voor wat afwisseling, maar passen wonderbaarlijk goed samen met die van Déhà. Voeg daar de atmosferische maar uiterst krachtige muziek aan toe en deze binnenkomer kan niet verbeterd worden. Voor ‘Hope For twilight’ strikte Déhà Tim Yatras (Austere) die voor extra dreiging zorgt met zijn duistere vocalen. Ook Hauke Peters (sax – Maladie) maakt hier haar opwachting van dit nummer dat ook rustig opent maar al vlug uit deint naar een heel stevig en donker gekleurd black metal nummer met steeds opnieuw die melancholische atmosfeer die over het volledige album hangt. De eerst mooie cleane en rustgevende stem van Carlos d’Agua (Collapse Of Light) zorgt voor een heel ander accent in het geluid van dit album. Later worden er ook rauwere vocalen gebruikt, maar het zijn die cleane vocalen die voor extra variatie zorgen en het nummer naar een hoger niveau tillen, ook al omdat ze eigenlijk wel heel mooi passen in het totaal beeld van dit album. Met ‘I Am Not Complete’ zijn we al bij de afsluiter aangekomen. Ook hier komt een gast langs, maar dit keer is het een gitarist: Nils Courbaron (Sirenia). Ook deze track sluit nauw aan bij wat we reeds te horen kregen op dit album: hartverscheurende vocalen, een stevig tempo en dat alles ondergedompeld in een melancholische sfeer. En ja, voor we het vergeten: de gitaarsolo van Nils is weergaloos. Wij gaan nu op zoek naar delen ‘I’ (‘There Is No Home’) en ‘II’ (‘Burdening Everyone’) van de ‘A Fleur De Peau’. Die werden eerder dit jaar in eigen beheer op de markt gebracht. Misschien nog een idee voor Naturmacht Productions (of een ander label) om er voor te zorgen dat ook die gemakkelijker te vinden zijn?

Luc Ghyselen (95)

Naturmacht Prodctions NP 117

Tracklist: 1. The Tree And The Death 2. Hope For Twilight 3. Thanatos And The Sea 4. I Am Not Complete