Silvera: Edge Of The World

Met ‘Edge Of the World’ doet het Deense Silvera een gooi naar eeuwige muzikale roem. Of althans naar een aanzet daartoe. ‘Edge Of The World’ is immers pas het debuutalbum van dit viertal, maar dan wel een die duidelijk een pak weerklank zal vinden zeker bij fans van melodic hard rock / melodic metal. Zonder dat dit album ons volledig overbluft, moeten we toch stellen dat Silvera er een heel knap werkstuk van heeft gemaakt dat zowel kracht als melodie bevat én … dat aanstekelijk werkt. ‘Edge Of the World’ telt elf heel knap opgebouwde songs die stuk voor stuk op de radio kunnen. Misschien dat die hard heavy metal fanaten dit langs zullen laten liggen, maar dat is dan vooral omdat ze oog of oor kleppen op hebben. Wie een beetje muziekliefhebber is, zal alvast niet ontkennen dat Silvera – Michael Krogh (gitaar, vocals), Simon Nilsson Krabbesmark (gitaar, backing vocals), Rasmus Lindegård Hovde (bass, backing vocals) en Jens Gade (drums) – het nodige talent heeft om effectief door te breken. Of ze nu iets rustiger uit de hoek komen of er stevig rockend tegenaan gaan, telkens weet het viertal ons te bekoren. Referentiepunten? Goh, ik zou bijna durven stellen denk aan Volbeat zonder de rockabilly / country invloeden. Vooral het vocale doet me heel vaak aan die succesvolle Deense band denken. Maar misschien ligt dit ook opnames die ook in de Hansen Studios plaatsvonden en het feit dat Jacob Hansen in de producer stoel zat. Hoe dan ook, ‘Edge Of The World’ bekoort ons enorm. Opener ‘Alive’ zet meteen de toon met een heel stevige sound, rockt energiek en gedreven. Wij zitten al meteen goedkeurend mee te knikken. ‘Something Else’, ‘Edge Of The World’ en ‘No Air’ volgen dat stramien. Dat betekent een mooie opbouw met wat tempo en ritme wisselingen, duidelijke krachtige maar cleane vocalen, stevige riffs, een strakke basis van drums en bass, en melodieuze gitaarsolo’s. Tijdens ‘Everything We Are’, een nummer dat je mag bestempelen als een stevige ballade, komt Kobra Paige (Kobra And The Lotus) een “handje” helpen. Een mooie combinatie met de stem van Michael. Daarna nemen ‘Generation Z’, ‘Light In Life’, ‘The Reckoning’, ‘Filling The Void’, ‘On My Feet’ en ‘Promise’ de draad weer op: stevige rockers die stuk voor stuk ons rockhartje weten te raken. Meer hebben wij niet nodig om overtuigd te zijn van de kwaliteiten van dit Silvera. Nu ook jullie nog.

Luc Ghyselen (90)

Mighty Music PMZ 339

Tracklist: 1. Alive 2. Something Else 3. Edge Of The World 4. No Air 5. Everything We Are 6. Generation Z 7. Light In Life 8. The Reckoning 9. Filling The Void 10. On My Feet 11. Promise