Silver Knife: Unyielding / Unseeing

Silver Knife is een samenwerking van artiesten uit België, Nederland en Frankrijk die met ‘Unyeilding / Unseeing’ een eerste werkstukje afleveren. Als we er dan ook nog bij vertellen dat het gezelschap reeds ervaring opdeed bij o.a. Cult Of Erinyes, Latser, Hypothermia en Nusquama dat weet je dat je Silver Knife in de sector black metal mag plaatsen. En dat klopt volledig. ‘Unyielding / Unseeing’ telt zes nummers die enorm furieuze, ja zelfs razende, momenten kent waar duisternis en dreiging schering en inslag zijn. Maar evengoed gaat het gezelschap het bijna in het andere uiterste zoeken en dan bedoel ik niet “vrolijk, licht en luchtig”, maar wel in de trant van rustig en zacht maar erg melancholiek. De furieuze, intense en beklijvende stukken nemen hier duidelijk de bovenhand en zijn best wel sterk en krachtig, maar voegen anderzijds niets vernieuwend toe aan het reeds bestaande furieuze en energieke thema die black metal omschrijft. De rustiger stukken stralen dan weer pakken melancholie uit, en doen ons steeds opnieuw verlangen naar de kille, duistere en dreigende kracht van de furieuze momenten. Toch worden er zo diepe contrasten uitgetekend die ervoor zorgend at je aandacht mooi bij het gebrachte muzikale vertier blijft. Vanaf de eerste tonen van opener ‘Unyielding’ tot en met het slotakkoord van afsluiter ‘Sundown’ zit je zodoende gebeiteld. Het hangt enkel van je eigen stemming en mood af of je dit debuut van Silver Knife aan je collectie wil toevoegen. Ook al omdat de agressieve en dreigende vocalen, die eerder geschreeuwd dat gezongen worden, niet echt tot “our cup of tea” behoren. Op het ene moment zeggen we volmondig: “jazeker, laar maar komen die handel”,, maar evengoed stellen we aan paar dagen later, na een nieuwe beluistering vast dat we eerder zouden stellen “ja, het mag wel, maar het hoeft niet echt”. Vandaar dan ook ons waarderingscijfer. Check dus eerste vooraleer over te gaan tot aankoop.

Luc Ghyselen (72)

Amor Fati Productions

Tracklist: 1. Unyielding 2. This Numinous Loom 3. Silver Red 4. Unseeing 5. Conjuring Traces 6.Sundown