Dukes Of The Orient: Freak Show

Dukes Of The Orient is een samenwerking tussen John Payne (vocals, gitaar, bass – ex Asia) en Erik Norlander (keyboards – o.a. Last In Line, Lana Lane). ‘Freak Show’ is het tweede full-album van deze samenwerking. De rest van de line-up wordt ingevuld door drummer Frank Klepacki, gitarist Alex Garcia en saxofonist Eric Tewalt. Het vijftal zorgt op dit nieuwe werkstuk voor tien nummers die ergens het midden houden tussen progressive pop en rock. Elk nummer kabbelt rustig verder en nergens worden we ook maar even opgeschrikt of wakker geschud. Oké, het geheel straalt rust uit, elke muzikant is een meester op zijn instrument, maar wij missen het heilige vuur. Na afloop zitten we na te denken wat we precies allemaal gehoord hebben, en komen tot de constatatie dat we het schijfje nog wat toertjes moeten laten draaien om dat te weten te komen. De vocalen zijn zacht en stralen rust uit. Ook op het muzikale vlak is dat laatste van toepassing. Enkel de sax interventies zorgen er voor dat we niet volledig indommelen. Het is dus niet omdat je ooit bij een band als Asia actief was, dat je even sterke nummers kunt neerzetten. Nee, van het titelloze debuut waren we ook al niet echt wild en dit nieuwe werkstuk zit daar, naar onze bescheiden mening, nog een heel stuk onder. Dit is alvast niet onze “cup of tea”.

Luc Ghyselen (58)

Frontiers Records FRCD 1051

Tracklist: 1. The Dukes Return 2. The Ice Is Thin 3. Freakshow 4. The Monitors 5. Man Of Machine 6. The Last Time Traveller 7. A Quest For Knowledge 8. The Great Brass Steam Engine 9. When Ravens Cry 10. Until Then