Abyss / Besna: Abyss / Besna (split)

Een split kan steeds twee kanten op gaan: je krijgt twee (of meer) bands uit compleet verschillende (sub)genres omdat de een of de ander bevriend is met …, of je verkrijgt een (sub)topper uit een bepaald (sub)genre en een tweede (of meerdere) band(s) waarvan je bij wijze van spreken maar moeilijk de naam de kan spellen. Het eindresultaat blijft steeds hetzelfde: je vergelijkt de bands met elkaar en komt tot de conclusie dat je die band net iets meer smaakt dan een andere. Voor de split tussen het Duitse Abyss en het Slovaakse Besna ligt dit, naar onze smaak dan toch, enerzijds anders. Laat ons beginnen met beide bands aan je voor stellen. Abyss, althans de band die hier deel van uitmaakt – er bestaan werkelijk tientallen bands met die naam – ontstond in 2009 en brengt een heel knappe mix van melodic black metal en death metal die schatplichtig is aan Zweedse bands als Dissection of Sacramentum. Besna ontstond eigenlijk in 2015 onder de naam Rotting Gutless Corpse maar wijzigde de naam in 2017 en kiest eigenlijk meer voor een post black metal sound. Abyss zorgde eerder reeds voor een demo en een ep, terwijl de discografie van Besna het, tot nu toe, enkel moet stellen met een ep. Tot hier de voorstelling. Beide bands krijgen twee nummers om het publiek voor zich te winnen en na lang en rijp beraadslagen tussen de verschillende mensen rondom de bureaus bij MUSIKA moeten we stellen dat dit gevecht op een ex aequo uitdraait! En dat we beide bands even sterk vinden. Abyss mag aftrappen en doet dit met verve. ‘Odi Profanum Vulgus et Arceo’ knalt de speakers bijna aan flarden: dit is donker, vol dreiging, maar wel stevig beukend van begin tot eind, zonder de melodie uit het oog te verliezen. Let wel: tempo en ritmewisselingen komen aan bod, maar worden soepel en klassevol genomen. Ook de tweede track van dit gezelschap, ‘Din Of Celestail Birds’ is van de zelfde hoogstaande kwaliteit. Donkere dreiging, kille duisternis, rauwe vocalen waar de agressie van af druipt: het zit allemaal mooi verweven in de furieuze sound van dit gezelschap. Ons eindoordeel over Abyss na deze twee nummers? Dat de heren maar heel vlug komen aanzetten met een full-album! Besna dan. Dit gezelschap brengt zijn versie van post balck metal in de eigen moedertaal, maar geen mens die zich daaraan stoort. ‘Cesta krvi’ opent nog heel rustig, maar al vlug wordt je meegesleurd in een furieus klinkende zwartgeblakerde razernij waar de heren zo nu en dan mooi opgebouwde rustiger stukken in weten onder te brengen. ‘Jazero’ is een beetje van het zelfde laken een pak, maar opgelet: de heren weten ons opnieuw volledig te overtuigen. Een rustig begin, bijna om bij weg te dromen, om dan heerlijk furieus uit te barsten in pure zwartgeblakerde agressie met een kille en donkere dreiging. Ook nu is ons eindoordeel: Zo snel mogelijk een full-album, AUB. Abyss en Besna zijn dus twee bands waarvan we bij MUSIKA dus enorm veel van verwachten. Geef deze split een kans en we garanderen dat ook jij valt voor beide bands!

Luc Ghyselen (96)

Wolfmond Production

Tracklist: 1. Abyss – Odi Profanum Vulgus et Arceo 2. Besna – Cesta krvi 3. Abyss – Din of Celestial Birds 4. Besna – Jazero