Skeletoon: Nemesis

Hou je van “feel good”, “happy” power metal? Check dan zeker eens het Italiaanse Skeletoon dat zijn versie van power metal omschrijft als “nerd metal”. Voor inspiratie gaat dit vijftal gaat immers te rade bij humor, fantasy, dromen en films. Skeletoon werd in 2011 opgestart maar een eerste teken van leven op gebied van een discografie op bouwen kwam er pas in 2016 met ‘The Curse Of The Avenger’. Maar sindsdien lijkt de inspiratiebron niet op te drogen, want met ‘Nemesis’ is het kwintet ondertussen aan full-album vier aanbeland. Als we de korte intro, ‘Prelude: Falling Galaxies’, mee tellen, krijg je twaalf tracks te horen. Die intro gaat naadloos over in ‘Brighter Than 1000 Suns’ en daar krijg je meteen te horen welk vlees je in de kuip hebt. Traditionele power metal waar melodie en kracht samenspannen en die open stat voor een breed publiek dat zich geen zorgen wil maken om wat er allemaal op de wereld gebeurt. Denk een beetje richting Alestorm en / of Gloryhammer. Zet dus alle zorgen opzij en geniet een klein uurtje lang van heel toegankelijke pretentieloze power metal waarvan zo goed als elk nummer een “big smile” op je gezicht tovert. Zelfs een ballade als ‘Cold The Night’ lijkt ons een mee te brullen nummer. We zien het al gebeuren, op een of ander concer en / of festival – eens het vervelende corona beestje dat weer toelaat –, dat een volle zaal of weide massaal staat heen en weer te wiegen met een aansteker – jaja, nu doen ze dat met een gsm, maar in een tijd nog niet zo heel lang geleden – in de hoogte onderwijl het refreintje mee te brullen. Maar goed, we vermoeden dat je begrepen hebt waar we heen willen. In ieder geval zorgt Skeletoon er voor dat je je zorgen volledig opzij kan zetten terwijl je geniet van hun versie van “feel happy” power metal. Misschien wel een ideaal schijfje om te draaien als je zelf een een beetje een down gevoel hebt.

Luc Ghyselen (75)

Scarlet Records SC 380-0

Tracklist: 1. Prelude: Falling Galaxies 2. Brighter Than 1000 Suns 3. Will You Save All? 4. Nemesis 5. Starseeker 6. Cold The Night 7. Follow Me Home 8. Wake Up The Fire 9. Il tramonto delle ere 10. Arcana Opera 11. The NerdMetal Superheroes 12. Carry On