Bloodred: The Raven’s Shadow

Bloodred is het studio-project van Ron Merz die met ‘The Raven’s Shadow’ een tweede full-album aflevert. Het project ging reeds in 2009 van start. In discografie vind je alvast de twee tracks tellende ep ‘The Lost Ones’ (2014) die later ook nog eens aan bod kwamen op het debuutalbum ‘Nemesis’ (2016). Nu is Ron Merz of mag ik daadwerkelijk Bloodred er terug met een nieuw album, wat dus betekent dat de man niet erg productief is. Alhoewel, als je alles zelf doet en je wil het doen, is het beter om er je tijd voor te nemen. ‘The Raven’s Shadow’ telt negen knap opgebouwde nummers die je in het vakje blackened death metal mag onderbrengen. Het betekent dat melodie, kracht, agressie, brutaliteit en een onderhuidse dreiging samen wordt verwerkt tot een mooi geheel. Elk van de nummers kent een mooie opbouw en wordt op een knappe manier gepresenteerd door Bloodred die hier enkel steun krijgt van drummer Joris Nijenhuis, je misschien bekend van Atrocity en / of Leaves’ Eyes. Samen met de mooie drumpatronen van Joris zorgen de basslijnen voor een heel stevige basis, terwijl krachtige riffs daarop ongestoord kunnen bouwen. Voeg daar dan diepe, rauwe vocalen, die nu en dan worden ondersteund door extra kloeke samenzang, aan toe en werk af met melodieuze gitaarsolo’s en je verkrijgt een knap staaltje presteren van Bloodred. ‘The Raven’s Shadow’ is zodoende een album geworden waar je je geen moment verveelt en waar je aandacht continu naar de muziek wordt getrokken. Misschien ken je voorbeelden van albums en / of bands met een iets grotere reputatie die je net iets meer raken, maar uiteindelijk vinden we dat Bloodred daar erg dicht tegenaan leunt. Als je dan ook nog weet, dat Alexander Krull de producer van dienst was, die ook instond voor de mix en de mastering, dan weet je dat je een heel mooi werkstuk in je collectie krijgt als je deze ‘The Raven’s Shadow’ van Bloodred aankoopt, waar geen enkele minderwaardige track te bespeuren vals en waar wij zelf het meest onder de indruk zijn van de knap opgebouwde en vrij lang uitgesponnen – iets meer dan negen minuten – afsluiter ‘The North Star Whispers (To The Blacksmith’s Son)’. Maar misschien pik jij er wel een ander nummer uit als je favoriete track!

Luc Ghyselen (88)

Massacre Records

Tracklist: 1. The Raven’s Shadow 2. Immense Hall Of Agony 3. Hör Den Tod 4. Blood On Thy Hands 5. Raise The Mound 6. We Who Ruled The North 7. Shadow Warrior 8. Under This Sun 9. The North Star Whispers (To The Blacksmith’s Son)