The Georgia Thunderbolts: The Georgia Thunderbolts (ep)

Southern Rock is een muziekstijl waar rock gemixt wordt met blues, soul en country. Absolute toppers in het (sub)genre zijn, of waren, The Allman Brothers Band, Lynyrd Skynyrd, The Outlaws en Molly Hatchet. Een heel reeks bands komt daar net onder of naast te staan. Vanaf nu mag je daar honderd procent zeker ook de naam The Georgia Thunderrbolts aan toevoegen. Zeker fans van (oude) Lynyrd Skynyrd zullen met dit titelloze debuut in de wolken zijn. The Georgia Thunderbolts zijn sinds, laat ons stellen 2015, actief en de line-up bestaat de schoolvrienden Bristol Perry (drums) en Riley Couzourt (lead gitaar), TJ Lyle (vocals, harmonica, piano), Zach Everett (bass) en Logan Tolbert (gitaar, backing vocals). Slechts vijf tracks heeft dit kwintet nodig om ons van hun kunnen te overtuigen. Deze titelloze ep zorgt bij ondergetekende voor het ene kippenvelmoment na het andere. Muzikaal zit het enorm goed: de invloeden van zowel blues, soul en country kunnen uit de rockende sound gehaald worden. Het gitaarspel is verbluffend, terwijl bass en drums voor een heel soepele maar stevig rockende basis zorgen. De vocalen van TJ doen me nu en dan denken aan die van wijlen Ronnie Van Vant zonder dat hij er een pure kopie van is. Vanaf opener ‘Looking For An Old Friend’ zit het er “boenk” op, je voelt meteen dat dit dik in orde komt. Het mooie klanktapijt van bass, drums en ritmische gitaar, de prachtige stem en dan vooral ook het in en uit de mix treden van de slidegitaar zorgen meteen voor een dijk van Southern rock song. De lat ligt meteen hoog, maar de heren blijven op dit hoge niveau musiceren. ‘So You Wanna Change The World’ krijgt een kalmer tempo, maar is zo misschien wel de perfecte song om alle kwaliteiten van de band tot zijn recht te laten komen. ‘Lend A hand’ doet het ietsjes ruiger met en knap rockend boogie ritme: probeer hier maar eens stil op te staan. Het knap opgebouwde ‘Spirit Of A Workin’ Man’ speelt met tempo en ritme veranderingen, terwijl ‘Set Me Free’ alle ingrediënten bevat om tot een heuse klassieker genre ‘Freebird’ (Lynyrd Skynyrd) of ‘Fall Of The Peacemakers’ (Molly Hatchet) uit te groeien. Indien je het nu nog niet door had: voor ons zijn The Georgia Thunderbolts dé ontdekking op gebied van Southern rock. Liefhebbers van het (sub)genre mogen niet aarzelen en moeten dit aan hun collectie toevoegen!

Luc Ghyselen (94)

Mascot Records / Mascot Label Group

Tracklist: 1. Looking For An Old Friend 2. So You Wanna Change The World 3. Lend A Hand 4. Spirit Of A Workin’ Man 5. Set Me Free