Black Crown Initiate: Violent Portraits Of Doomed Escape

Black Crown Initiate is een Amerikaans gezelschap dat in 2013 werd opgestart. Vellebelovend waren de ep ‘Song Of The Crippled Bull’ (2013) en het eerste full-album ‘The Wreckage Of Stars’ (2014). Opvolger ‘Selves We Cannot Forgive’ (2016) deed daar een een stevige schep bovenop en zodoende heeft dit progressive death metal gezelschap nu onderdak gevonden bij Century Media. Na een trits singles, vijf meer bepaald, te hebben uitgebracht tussen album twee en deze ‘Violent Portraits Of Doomed Escape’ is werkstuk drie eindelijk klaar. Al die singles vonden ook hun weg naar dit album. ‘Invitation’ mag openen en zorgt al meteen voor een uppercut waar we, zelfs na x-aantal luisterbeurten, nog steeds niet goed van zijn. Dit bijna acht minuten durend werkstuk is op zijn zachtst gezegd verbijsterend en is eigenlijk op zich al de prijs van dit album waard! Een heel rustige openingsfase met kalm gitaarwerk en cleane vocalen, barst na iets meer dan een minuut open in een indrukwekkend heftige brok death metal. Wat daarna volgt is een aaneenschakeling van wisselingen in tempo, ritme, gevoel en kracht waar zowel dreigende en furieuze stukken in langskomen en rustiger passages. Als je de term progressive death metal wil omschrijven, laat elkeen die daar naar vraagt gewoonweg luisteren naar deze ‘Invitation’! Als je gedacht hebt dat je alle stembuigingen van vocalist James Dorton al aangehoord had ben je er meteen aan voor je moeite tijdens ‘Son Of War’, de machtige opvolger van de openingstrack. Deze track hakt er van in het begin furieus in en wordt na zo’n vier minuten heel abrupt afgebroken zonder een milliseconde te vervelen en eigenlijk hadden we nog om meer agressief en brutaal geweld gerekend. Dat komt er wel nog aan want alhoewel ‘Trauma Bonds’ rustiger opent, barst ook deze song mooi open om dan verder te gaan met een pak wisselingen in tempo, ritme en kracht. Ook al is dit minder indrukwekkend dan de opener op dit album, vele bands zouden veel over hebben om zo’n nummer neer te zetten. Daarna volgt nog meer van hetzelfde maar dan telkens in ander gradaties. De ene keer worden de kalmere en / of rustiger momenten iets langer uitgesponnen, om dan plaats te maken voor nog heftiger uitbarstingen van pure agressie en brutaliteit. Een andere keer worden de afwisselingen rustiger doorgevoerd. In ieder geval wordt je als luisteraar van hot naar her gevoerd door fantastische wisselingen in tempo, ritme, kracht en gemoed. Daarbij vergeten de heren ook niet om het geheel van pakken melodie te voorzien, terwijl technische hoogstandjes op tijd en stond hun opwachting maken. Indien je denkt dat je alles reeds eerder hebt gehoord, check dan eens ‘Bellow’: een iets meer dan twee minuten werkstukje waar je gewoonweg van pure vocale dreiging kippenvel van krijgt. Mocht je er na al die lovende woorden nog aan twijfelen: deze ‘Violent Portraits Of Doomed Escape’ van Black Crown Initiate is een absolute aanrader en een stevige kandidaat om onze eindejaarslijstjes te toppen!

Luc Ghyselen (96)

Century Media

Tracklist: 1. Invitation 2. Son Of War 3. Trauma Bonds 4. Years In Frigid Light 5. Bellow 6. Death Comes In Reverse 7. Sun Of War 8. Holy Silence 9. He Is The Path