Bleeding Eyes: Golgotha

Bleeding Eyes is afkomstig uit het Italiaanse Treviso alwaar de band sinds 2002 zijn mix van sludge en doom aan de wereld wil kenbaar maken. ‘Golgotha’ is ondertussen het vierde full-album van dit gezelschap. Opener ‘In Principio’ opent met een immense dreigend en beklijvend geluid die je meteen opzadelt met een ongemakkelijk gevoel, waardoor je over je schouder heen kijkt of de man met de zeis niet achter je staat. Daarna vallen drums in en wordt je zowat verpletterend onder de zware sound dat het gezelschap neer zet. De vocalen zitten wat diep in de mix en worden gesproken – niet gezongen – en daar die ook in de moedertaal worden geproduceerd, kan ondergetekende niet achter halen waarover men het precies heeft. Daarna gaat men verder en worden de vocalen eerder uitgespuwd en geschreeuwd dan mooi vertolkt. Intussen worden er ook Engelstalige woorden uit de speakers gespuwd. Net iets meer dan twaalf minuten zorgt deze track voor een ongemakkelijk gevoel, maar, heel eerlijk, … echt boeien tot het eind kan het geheel niet en daar hebben vooral de vocalen schuld aan. Meteen is de toon gezet voor de rest van dit album war het geheel dus in een loodzware, duistere en dreigende sfeer wordt ondergedompeld, maar waar de vocalen de spelbreker blijven voor ondergetekende. Spijtig voor Bleeding Eyes – we hadden het graag anders gezien – maar echt overtuigen kan het gezelschap ons zo niet. Zeker niet als je de volledige intense dreigende rit – bijna vijftig minuten – in een ruk moet uitzitten. Maar, en ook dat is heel eerlijk, een nummer tussendoor mag altijd.

Luc Ghyselen (68)

Go Down Records

Tracklist: 1. In principio 2. Le chiavi del pozzo 3. 1418 4. Del pozzo dell’abisso 5. Confesso 6. La verità 7. Inferno