Vicious Rumors: Celebration Decay

Het Amerikaanse Vicious Rumors is al een “oudgediende” in de heavy metal / power metal wereld daar dit gezelschap in 1979 van start ging. Enkel gitarist en mastermind Geoff Thorpe is er nog bij van die beginperiode. Ondertussen telde de bands al tal van wisselingen in de line-up, maar zorgde men ook reeds voor twaalf full-albums zodat het nieuwe ‘Celebration Decay’ nummer dertien is geworden. Maar nummer dertien betekent heel zeker niet “dertien in een dozijn”. Nee, absoluut niet, ‘Celebration Day’ zorgt voor een pak energie en enthousiasme, precies alsof een stel jonge honden hier een debuutalbum afleveren. Omdat de verjaardagstournee voor ‘Digital Divtator’ wat is uitgelopen (in plaats van de geplande twintig shows werden dat er honderd en acht!), werden de opnames wat uitgesteld. Daar tegenover staat dat de line-up intussen perfect op elkaar ingespeeld was en dus met verve de klus klaarde in de studio. Naast Geoff Thorpe hoor je vocalist Nick Courtney die hier de stemmen uit de hemel zingt, gitarist Gunnar Dügrey, die volgens Geoff kan uitgroeien tot een supergitarist, drummer Larry Howe, die reeds een tijdlang zorgt voor het broodnodige fundament, en Cody Green op bass. Die laatste zorgde ook voor een paar gitaarsolo’s en is ondertussen vervangen door Robin Utbult. Maar wie je ook hoort, elke track op deze ‘Celebration Decay’ straalt kracht, gedrevenheid en agressie uit. En net dat is de essentie van een goede heavy metal / power metal schijf. Wij, van MUSIKA, hebben alvast niets te klagen en werden vanaf de openingsklanken van opener ‘Celebration Decay’ mee getrokken in het muzikale verhaal dat Vicious Rumors ons hier aanbiedt. De heren bouwen hun nummers mooi op, vergeten de melodie niet en bundelen die aan een immense kracht waar net de nodige agressie van af straalt. Geen van de nummers zakt onder het niveau van de opener en ook onze aandacht verslapt nergens. Als we er dan toch een bepaalde track moeten uit kiezen, gaan we voor ‘Death Eternal’, waar Nick bij momenten erg aan Bruce Dickinson doet denken (iets wat wel in meer nummers opduikt, en …, geef toe, er zijn mindere vocalisten om me vergeleken te worden), terwijl het gitaarspel van Geoff en Gunnar werkelijk subliem is. Maar eigenlijk doen we dan andere nummers oneer aan, want geen van de elf nummers kan je met de term “opvullertje” merken. Kortom, ‘Celebration Decay’ van Vicious Rumors is een dijk van heavy metal / power metal album geworden waar fans van het (sub)genre heel lang heel veel plezier aan zullen beleven.

Luc Ghyselen (90)

Steamhammer / SPV

Tracklist: 1. Celebration Decay 2. Pulse Of The Dead 3. Arrival Of Desolation 4. Any Last Words 5. Asylum Of Blood 6. Darkness Divine 7. Long Way Home 8. Cold Blooded 9. Death Eternal 10. Collision Course Disaster 11. Masquerade Of Good Intentions