Attick Demons: Daytime Stories, Nightmare Tales

Sinds 1996 timmert het Portugese Attick Demons aan een muzikale carrière. En …, heel eerlijk, de naam zei ons niet veel en dan is het wereldwijde web meestal een bron van informatie. Zo “ontdekten” we dat Attick Demons met deze ‘Daytime Stories, Nightmare Tales’ pas aan zijn derde full-album toe is. Dat zal dan ook wel de reden zijn dat we nog niet zo veel van dit gezelschap gehoord hebben. Maar met ‘Daytime Stories, Nightmare Tales’ grijpen ze wel onze aandacht vast vanaf de eerste tonen van opener ‘The Contract’. En daarna volgen nog acht nummers die ons weten te boeien zonder dat onze aandacht gaat verslappen. We krijgen traditionele heavy metal te horen die duidelijk enorm schatplichtig is aan NWOBHM (vooral Iron Maiden lijkt ons een stevige invloed). De goede opbouw van de nummers, de heel krachtige vocalen, en de leuke, best wel snedige, gitaarsolo’s zijn de ingrediënten die de eerste aandacht trekken. Ja, we weten het wel: er komen een pak clichés aan bod, maar als je het goed weet te verpakken, als je zorgt voor pakken enthousiasme, energie en gedrevenheid zit het toch wel goed. En dat is precies wat het vijftal van Attick Demons hier doet. Vernieuwing is dus niet echt aan hen besteed? Dit neemt niet weg dat elk nummer heel mooi wordt opgebouwd, dat je de refreinen gemakkelijk kan meebrullen, dat elk nummer uitnodigt tot enthousiast headbangen, terwijl je onderwijl je luchtgitaar geselt. Kortom, ideale nummers om een stevige heavy metal party mee op te luisteren. Zoals eerder gemeld is Iron Maiden de voornaamste invloed en een paar nummers die hier langskomen – we denken in de eerste plaats aan het mooi opgebouwde ‘The Revenge Of The Sailor King’, maar ook aan het krachtige ‘Headbanger’ – kunnen gerust op een album van deze illustere Britse heavy metal band. Kortom, Attick Demons zorgt met ‘Daytime Stories, Nightmare Tales’ voor een heel knap, zij het strikt genre gebonden album. Liefhebbers van traditional heavy metal kunnen zo goed als blindelings toeslaan.

Luc Ghyselen (86)

Rock Of Angels Records

Tracklist: 1. The Contract 2. Make Your Choice 3. Renegade 4. The Revenge Of The Sailor King 5. Hills Of Sadness 6. Headbanger 7. Devil’s Crossroad 8. O Condestavel (Ode A D. Nuno Alvares Pereira) 9. Running