Velvet Viper: Pilgrimage

‘Pilgrimage’ is het tweede album van Zed Yago dat onder de monniker Velvet Viper heruitgebracht wordt. Graag verwijs ik de aandachtige lezer in de eerste plaats naar de heruitgave van debuut ‘From Over Yonder’, kwestie van u de korte geschiedenis van Zed Yago / Velvet Viper eigen te maken indien u er niet vertrouwd mee zou zijn. Frontvrouw Jutta Weingold is een bezige bij die van het ene project in het andere overstapt en daarbij zich graag bedient van verschillende projectnamen. Dat maakt het niet altijd gemakkelijk om de voortgang te zien, maar wie ben ik om hier een oordeel over te vestigen. Bij MUSIKA gaat het over muziek en … muziek. ‘Pilgrimage’ dus … het vervolg op ‘From Over Yonder’. Deze heruitgave bevat vijftien nummers: de elf van het originele album en vier bonus tracks. Het origineel dateert van 1989 en werd een jaar na het debuut uitgebracht. Het lijkt er een beetje op dat Jutta als ze begint te schrijven steeds voldoende materiaal voor twee albums genereert, denk maar aan de eerste twee en de laatste twee Velvet Viper albums. Geen probleem natuurlijk zolang de kwaliteit navenant is. En met ‘Pilgrimage’ is dit zeker het geval, want na intro ‘Pilgrim’s Choir’ krijg je ‘Pilgrimage’ zelf, wat eigenlijk een proto-power metal nummer is. ‘The Fear Of Death’ is anders, theatraler, maar zeker heavy genoeg ook. Eigenlijk snap ik niet waarom Zed Yago nooit het niveau van een Doro haalde. Ik vermoed dat de naamswijzigingen en de periodes van stilte er voor iets gaan tussen zitten. Tevreden zijn met een heruitgave is één iets, maar als de oppoetsbeurt geslaagd mag genoemd worden, dan maakt me dit meer dan blij. Hopelijk zien er een paar hun fout in en schaffen ze zich alsnog dit album aan, samen met ‘From Over Yonder’. ‘Pilgrimage’ is nog iets meer metal dan het debuut. Vermoedelijk zal dit onder invloed zijn van ‘Keeper Of The Seven Keys: Part 1’ van Helloween die in ’87 eventjes de bakens van heavy metal verlegde. Bij momenten doet de sound van dit album me ook denken aan die legendarische sound van Kingdom Come. De opvolger is duidelijker van nog betere kwaliteit dan het debuut. Ook hier wederom dank aan Mr. Krull voor de schitterende remastering. Hopelijk doen deze heruitgaven Velvet Viper’s naambekendheid wat verhogen zodat we ze ook een keer in Corona-vrije omstandigheden aan het werk kunnen zien, want Jutta heeft toch ook wel een zeer speciale innemende stem. Stilletjes droom ik van een tour met “The Big Four” van female fronted German heavy metal: Doro, Velvet Viper, Skew Siskin en Holy Moses. Zou dat niet mooi zijn? Een mens mag toch dromen hé.

Frederik Blieck (88)

Massacre Records

Tracklist: 1. Pigrim’s Choir 2. Pilgrimage 3. The Fear Of Death 4. Pioneer Of The Storm 5. Black Bone Song 6. Rose Of Martyrdom 7. The Man Who Stole The Holy Fire 8. Achilles Heel 9. The Pale Man 10. Omega Child 11. Fallen Angel 12. Merlin 13. Hm Rebels 14. King Arthur 15. Ring Of Stone