The Lucky Losers: Godless Land

The Lucky Losers is een Amerikaanse bluesband met twee uitstekende vocalisten: Cathy Lemons en Phil Berkowitz. Al schittert die laatste nog meer als harmonicaspeler. Op dit nieuwe album brengt het duo, begeleid door een ban met klasse instrumentalisten, brengt twaalf nummers waarvan Cathy er negen schreef en Phil drie. Het gezelschap grasduint op schitterende wijze doorheen een aantal subgenres als jazzy blues (heeft zijn roots in de jaren twintig van de vorige eeuw), jump en swing blues (roots in de jaren vijftig), Chicago blues zoals die klonk in de jaren zestig en de soulvolle rhythm & blues uit de jaren zeventig. Maar de nummers die het gezelschap hier neerzet, klinken helemaal niet ouderwets. Geen van de nummers zakt onder het niveau, maar de nummers die jij zal verkiezen kunnen volledig anders zijn dan diegene die wij het prefereren: het hangt een beetje van je muzikale smaak af of van het gemoed waarin je verkeert. Wij stippen het schitterend opgebouwde titelnummer aan en het energiek swingende ‘No Good Lover’ met als extra het vocale gevecht tussen Cathy en Phil. Verder zijn we onder de indruk van de knappe groove van ‘Leave You On The Side Of The Road’ waar de stem van Cathy echt schittert en Phil zich van zijn beste kant laat horen op de harmonica terwijl ook het gitaarspel klasse uitstraalt met mooie accentjes. Ook het langzame ‘My One Good Eye’ is een voltreffer dankzij de machtige stem van Cathy en de mooie accenten op harmonica en gitaar, terwijl we ook de afsluiter ‘The Ragged Heart’ een extra stip hebben gegeven, want na afloop blijft het nummer nog een lange tijd nazinderen. Maar zoals eerder gesteld: dat betekent echt niet dat de overige nummers van mindere kwaliteit zijn. Vooral de stem van Cathy trekt ons keer op keer vlot over de streep. Met ‘Godless Land’ zorg The Lucky Losers voor een heel sterk album die eigenlijk elke bluesliefhebber in huis moet halen. Of je nu ook kiest voor de nummers die wij hebben aangestipt of voor een aantal anderen: dit is genieten van begin tot eind.

Luc Ghyselen (88)

Vizztone Records VT-LL-01

Tracklist: 1. Half A Nothing 2. Godless Land 3. Mad Love Is Good Love 4. No Good Lover 5. Be You 6. Catch Desire By The Tail 7. Leave You On The Side Of The Road 8. Can’t Keep Pretending 9. My One Good Eye 10. What Makes You Act Like That 11. The Good Fight 12. The Ragged Heart