Tokyo Motor Fist: Lions

Neen Tokyo Motor Fist is geen punk band, want de naam zou je misschien op het verkeerde been kunnen zetten. Het is het sublieme gevolg van Frontiers Records samenwerkingen van topmuzikanten. En deze samenwerking van Ted Poley en Steve Brown zet zich verder, want de band bracht een eerste album, ‘Tokyo Motor Fist’, uit in 2017 en nu ligt het vervolg al op de virtuele platenspeler. Zelf liefhebber zijnde van die party gerichte energieke melodieuze stijl van hardrock, heb ik een vermoeden dat ik hier goed zit voor het komende uurtje. In deze klassebak vinden we enkele gekenden achter het roer: vocalist Ted Poley, keyboardspeler / gitarist / vocalist Steve Brown, drummer Chuck Burgi en bassist / vocalist Greg Smith. Wat krijg je als je Def Leppard met Danger Danger mixt? Juist, dat moet ongeveer zoiets als de opener ‘Youngblood’ zijn. De radiohits van de jaren tachtig die gekenmerkt zijn met refreinen waar de melodie letterlijk van af druipt. Dat kunnen de heren wellicht niet volhouden, die start schept wel heel veel verwachtingen. ‘Monster In Me’ heeft zoiets zwoels, dat je vastpakt en niet meer loslaat. Het nummer kent een aanstekelijk refrein in een prachtig arrangement. Wat meer pit vinden we bij ‘Around Midnight’, alhoewel het vuurwerk even sterk aanwezig blijft. Het mid tempo ‘Mean It’ brengt ons naar het titelnummer. De dikke laag keys die we in ‘Lions’ vinden begint al met de start van het nummer en laat het nummer zalig ontwaken. Een langzaam opbouwend georkestreerd nummer. Die ingehouden kracht zorgt voor kippenvel momenten! ‘Decadence On 10th Street’ is het bombastische groovy vervolg, dat zo zelfzeker rond zich stampt en iedereen in beweging krijgt. Iets meer radio gericht is ‘Dream Your Heart Out’, waar de snarenplukker zijn rol iets meer opeist. ‘Blow Your Mind’ laat het tempo volledig crashen en tergend langzaam worden we vervoerd in hemelse klanken. Het stijlvolle ‘Sedona’ lijkt toch iets anders te worden. Het mid-tempo nummer bevat het aanstekelijke, het dreigende, het zwoele en verscheurende wat we in de vorige nummers al gehoord hebben. Afsluiten doen we na de ballad ‘Look Into Me’ en het vurige ‘Winner Takes All’ dat een laatste keer alle registers weet open te trekken. Deze melodieuze rocker tovert een laatste keer een glimlach op je gezicht. Man, dat is nog eens een schijf. Ze kwamen, overwonnen en lieten ons genieten op een erg hoog niveau. Ik denk dat dit meesterwerk het ver zal schoppen in mijn 2020-lijstje.

Rocking Klingon (94)

Frontiers Records FRCD 1048

Tracklist: 1. Youngblood 2. Monster In Me 3. Around Midnight 4. Mean It 5. Lions 6. Decadence On 10th Street 7. Dream Your Heart Out 8. Blow Your Mind 9. Sedona 10. Look Into Me 11. Winner Takes All