Shining Black ft. Boals & Thorsen: Shining Black ft. Boals & Thorsen

Shining Black ft. Boals & Thorsen is een nieuw project dat zijn kans krijgt bij Frontiers Records. Het begin van dit project situeert zich eigenlijk reeds in 2014 toen het Italiaanse progressive power metal gezelschap Labyrinth op zoek moest naar een nieuwe vocalist. Zo kwam Mark Boals (Yngwie Malmsteen, Ring Of Fire, Royal Hunt) daar in beeld. Maar de agenda’s konden uiteindelijk toch niet echt op elkaar afgestemd worden en drie jaar later was er een nieuw Labyrinth album met de vocalist die eigenlijk de band had verlaten. Maar gitarist Olaf Thörsen bleef wel contact houden met Mark en uiteindelijk horen we niet het resultaat van die samenwerking. Ook voor begeleiders moesten beide heren niet ver zoeken want eigenlijk krijg je hier een beetje de samenwerking tussen Labyrinth en Marc Boals die in 2014 al in de planning stond zodat drie leden van die band hier de line-up vervolledigen: Oleg Smirnoff (keyboards), Nik Mazzucconi (bass) en Matt Peruzzi (drums). Een vrije lange intro om tot de kern van ons verhaal te komen: het eerste full-album van Shining Black ft. Boals & Thorsen. Dit titelloze album telt tien mooi opgebouwde en gearrangeerde nummers die elke liefhebber van melodic metal eens moet gehoord hebben. De stem van Mark klinkt nog steeds als een klok, terwijl de andere grootste trekpleister, het gitaarspel van Olaf om vingers en duimen bij af te likken is. Dit betekent niet dat de bijdrages van de drie overige muzikanten op een lager pitje staat. De drumpatronen van Matt zijn perfect, stralen kracht en souplesse uit, en zorgen voor een stevige onderbouw. Die word machtig ondersteund door de knappe basslijnen van Nik die in ‘boogeyman’ zelfs mooi hoog in de mix zitten en voor een dwingende drive zorgen. Ook de ronkende basstonen tijdens ‘Just Another Day’ kunnen ons enorm bekoren. De keys door Oleg zorgen voor schitterende accenten en mag nu en dan hun deel in de spotlight opeisen naast de begeesterende vocalen van Mark en de sublieme, soms vingervlugge, gitaarsolo’s van Olaf. Vanaf de eerste tonen van opener ‘The House Of the Fallen Souls’ voel je dat dit goed komt en we worden inderdaad niet ontgoocheld gedurende de volledige trip doorheen het muzikale landschap dat Shining Black hier neerzet. Of de heren er nu strak uptempo tegenaan gaan of het gaspedaal even minder indrukken, telkens weten ze ons op de juiste plaats te raken. En zo weet het kwintet onze aandacht gemakkelijk vast te houden tot de laatste klanken van afsluiter ‘We Fall’ wegsterven. Meteen een debuutalbum dat hoge ogen zal gooien bij liefhebbers van melodic metal / power metal.

Luc Ghyselen (88)

Frontiers Records

Tracklist: 1. The House Of The Fallen Souls 2. The Boogeyman 3. My Life 4. A Sad Song 5. Shining Black 6. Just Another Day 7. Where Are Your Gods 8. The Carousel 9. The Day We Said Goodbye 10. We Fall