Enuff Z’Nuff: Brainwashed Generation

Het Amerikaanse Enuff Z’Nuff, opgestart in 1984, wordt door het Frontiers Records label gecatalogeerd als hard rock. Wij, van MUSIKA, houden het eerder op power pop. Zeker het nieuwe album, deze ‘Brainwashed Generation’, doet ons meermaals de wenkbrauwen fronsen en laat ons meer denken aan een vergeten album van The Beatles dan aan hard rock.: luister maar eens naar ‘Help’ – ja de titel delen ze ook al met een The Beatles-klassieker – en dan vooral de mooie samenzang tijdens ‘It’s All In Vain’. En dat zijn heus niet de enige nummers die veel weg hebben van nummers van deze legendarische Britse pop / rock band. Dit betekent dus dat fervente liefhebbers van stevige hard rock op hun honger zullen blijven zitten, daar je hier goed uitgebalanceerde, rustig verder kabbelende songs hoort die helemaal niet de kracht bevatten die wij associëren met hard rock. Let op: indien je fan bent van The Beatles en aanverwante bands, dan is deze nieuwe van Enuff Z’Nuff best wel de moeite waard. De heren openen met ‘The Gospel’, een nummer dat je dankzij een kerkorgel meevoert naar een of andere dienst. Enkel de uitstekende vocalen die een echte gospelsong maken blijven hier volledig achterwege daar dit een korte instrumentale intro is. Daarna neemt men rustig over met rockende pop nummers waarin de vocalen duidelijk een centrale plaats krijgen. En bandleider Chip Z’Nuff (bass, lead vocals) kwijt zich perfect van zijn taak terwijl hij ook kan rekenen op vocale steun van beide gitaristen (Tory Stoffregen en Alex Kane). De adequate drumpatronen liggen in handen van Daniel B. Hill die rustig het tempo bepaalt. Een aantal “grote” namen – DAXX “Cheap Trick” Nielsen (drums op ‘Fatal Distraction’, ‘Help (I’m In Hell)’, ‘Drugland Weekend’ en ‘Go…’), Steve Ramone (gitaar op ‘Fatal Ditsraction’ en ‘Broken Love’), Tony Fennell (gitaar op ‘I Got My Money Where My Mouth Is’), Joel Norman (piano ‘The Gospel’), Brian Ray (gitaar op ‘Broken Love’) en Ace Frehley (gitaar ‘Drugland Weekend’) – duiken nog op als gasten, maar, eerlijk gezegd, dat wijzigt niets aan de sound. En om de link met The Beatles nog eens extra in de verf te zetten is er ook nog Mike Portnoy die tijdens ‘It’s All In Vain’ gebruikt makt van “Ringo / Beatles replica kit by TAMA”. Liefhebbers van sixties pop / rock moeten dit een kans geven, liefhebbers van gierende gitaren en / of brutaal geweld kunnen dit links laten liggen.

Luc Ghyselen (75)

Frontiers Records FRCD 1047

Tracklist: 1. The Gospel 2. Fatal Distraction 3. I Got My Money Where My Mouth Is 4. Help I’m In Hell 5. It’s All In Vain 6. Strangers In My Head 7. Drugland Weekend 8. Broken Love 9. Go… 10. Winding Road