Mark Spiro: 2+2=5: Best Of + Rareties

Mark Spiro is een Amerikaanse songwriter / muzikant en producer met een carrière die meer dan vier decennia omvat. Hij is het meest bekend als externe medewerker van de eind jaren tachtig en begin jaren negentig. We vinden bijna vijftig platinum of gouden albums met zijn nummers en producties, waarvan meer dan 100 miljoen exemplaren zijn verkocht. Zijn grootste hit kwam met Julian Lennon’s ‘Saltwater’. Van 1994 tot 2012 maakte hij ook een reeks solo albums. Een selectie van nummers hieruit worden nu onder de Frontiers vlag gebundeld, samen met een cd onuitgebrachte zeldzaamheden. We krijgen het beste van zijn albums van ‘Now Is Then, Then is Now’ (1996), ‘Devotion’ (1998), ‘The Stuff That Dreams Are Made Of’ (1999), ‘King of Crows’ (2003), ‘Mighty Blue Ocean’ (2005) en ‘It’s A Beautiful Life’ (2012). Daarbij komen nog zijn songwriting met Dann Huff (Giant), Michael Thompson (MTB), Jim Vallance (Bryan Adams) en Tim Pierce. De eerste cd is meer in de AOR-stijl waar hij het meest bekend om is. ‘All The Love We Kill’ is een gepaste opener. Zijn stem is nog steeds erg goed. Een terugkerend thema is ook de liefde voor de zee en de natuur uit zijn jeugd in Seattle, en het vrij uitstekende ‘Valdez’ heeft dezelfde milieuboodschap als het eerder genoemde ‘Saltwater’. ‘Midwestern Skies’ brengt zijn talenten als liedjesschrijver naar voren. Toegevoegd aan zijn eigen versies van ‘Through My Eyes’ en ‘Don’t Leave Me In Love’, beide later gecoverd op latere albums van Giant, wordt een briljante eerste cd afgeleverd. De tweede cd opent met ‘I’ll Be There’, een uitstekende AOR-hymnedie dat door songwriters Spiro en Jim Vallance werd geschreven. Maar naarmate het vordert, weerspiegelen de productie en de schrijfstijl de veranderende muzikale trends. Er zijn minder intense gitaarsolo’s en liedjes als ‘Its A Beautiful Life’ bevinden zich in een minder uitdagend gebied. ‘Monster’ en ‘Between The Raindrops’ hebben een duidelijke invloed van de Beatles, maar ‘Beautiful Mistake’ en ‘Love Don’t Come Around Here’ zijn ver van de traditionele melodieuze rock. Van de derde cd met nog niet eerder uitgebrachte zeldzaamheden zijn er geen details over wanneer ze zijn geschreven of voor welke projecten ze misschien bedoeld zijn. Wat opvalt is dat de productie een pak stiller is. Wellicht zijn het ook meer demo’s dan uitgebracht materiaal. Topper is ‘Whenever Remember’. De fans vinden er tal van hoogtepunten. Aanbevolen in het genre voor bijna drie uur knappe nummers.

Rocking Klingon (80)

Frontiers Records FRCD 1044

Tracklist: CD1: 1. All The Love We Kill 2. Wind On The Water 3. Better With A Broken Heart 4. Don’t Leave Me In Love 5. Vendetta 6. Through My Eyes 7. Mid Western Skies 8. My Devotion 9. Valdez 10. The Rain Came Tumblin’ Down 11. The Rhythm Of Your Soul 12. Can’t Take That Away (Stuff Version) / CD2: 1. I’ll Be There 2. King Of The Crows 3. When Winter Comes 4. It’s A Beautiful Life 5. Come Back To Me 6. Mighty Blue Ocean 7. Monster 8. Between The Raindrops 9. The Fisherman 3 10. Wheels May Rust 11. A Beautiful Mistake 12. Love Don’t Come Around Here / CD3: 1. Take Your Time 2. Holding You 3. Cry Me A River 4. Leave My Heart Alone 5. By The Riverside 6. Watching Over Me 7. 24 Hours A Day 8. Broken Home 9. Whirling Dervish 10. Whenever I Remember 11. Feels Like 12. When You Were Nothing 13. Screaming Like A Crow