Meslamtaea: In de Schaduw Van Het Leven

Meslamtaea is een black metal project opgezet in 1998 door Floris Velthuis, je misschien bekend van Asgrauw, Sagenland en / of Annwfyn. Een demo, drie splits en een full-album werkte hij zo in zijn eentje af alvorens vocalist Kaos, die je ook in Asgrauw vindt, erbij komt in 2018. Na ‘Niets En Niemendal’ (februari 2019) is ‘In de Schaduw Van Het Leven’ het tweede full-album in deze samenwerking. ‘In De Shaduw Van Het Leven’ is eigenlijk een lange track, iets meer dan veertig minuten dus, die opgedeeld wordt in zeven stukken. Het duo kiest vooral voor furieuze zwartgeblakerde stukken, maar laat tevens ruimte voor rustiger momenten zodat er toch wat lichtstralen te bespeuren vallen in het muzikale geweld. Op tekstueel vlak bedienen de heren zich van de Nederlandse taal terwijl ze hun gal spuwen over de staat van onze planeet en van de dominante plaag die de mensheid daarin is. Nadeel is enkel dat de vocalen meestal stevig ondergesneeuwd zitten in de mix en dat de loodzware donkere sound als een deken erover heen wordt gelegd. En nee, dat vinden we absoluut geen verkeerde benadering: het zorgt er zelfs voor dat we extra onze aandacht aan het geheel besteden om toch maar de complete teksten te kunnen volgen. Toch slagen we daar niet volledig in daar we op tijd en stond stevig aan het headbangen slaan en we dan stukken tekst missen. Maar ook dat vinden we niet erg: er bestaat zoiets als een repeat-knop op een cd-speler. Rest ons nog te melden dat het duo ook wat gasten uitnodigde voor dit werkstuk. Zo maken ook Kevin Kentie (Ibex Angel Order, Abysmal Darkening) en Fraukje van Burg (Doodswens) hun opwachting en mogen een stukje tekst van vocalen voorzien, terwijl Otto Kokke (Dead Neanderthals) een stevig stuk sax ten beste heeft tijdens ‘Illusie’, voor ons zowat het knapst opgebouwde nummer op dit album dankzij de verschillende stemmen en de vernietigende sax uithalen die voor een stukje chaos zorgen, al doen we dan andere tracks oneer aan zoals het alles verpulverende ‘Bitter’. ‘In De Schaduw Van Het Leven’ van Meslamtaea is dus krachtig, stevig, donker en dreigend luistervoer geworden waar black metal fanaten zich in kunnen verdiepen.

Luc Ghyselen (85)

Babylon Doom Cult Records

Tracklist: 1. Inktzwart 2. Ontwricht 3. Verdomde Wereld 4. Schemerdal 5. Illusie 6. Bitter 7. Vuilnis