Mentalist: Freedom Of Speech

Deze Duitse melodieuze power metal band ontstond in 2018 en brengt met ‘Freedom Of Speech’ een sterk debuut. De bandnaam verwijst naar de magische trucs die live gebracht worden. Dertien vaak lange nummers zorgen voor meer dan een uur variatie op hoog niveau. Mentalist bestaat uit gitaristen Peter Moog en Kai Stringer, drummer Thomen Stauch (drum, ex Blind Guardian), bassist Florian Hertel (bass) en vocalist Rob Lundgren, gekend van, zijn YouTube kanaal. Inspiratie vonden de heren bij hun grote voorbeelden Iron Maiden en Helloween, alsook Blind Guardian natuurlijk. Na de openingsintro ‘Metasphere’ horen we flarden van Iron Maiden in het intense ‘Freedom Of The Press’. Je vind het trouwens op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=ThsdvMzif0E. Dit nummer zorgt voor een hele knappe melodieuze start dat dankzij de snarenplukkers de geest van Maiden uitademt maar intensere drumpartijen kent. Maar de opvolger ‘Life’ is meer dan een knipoog, je herkent er ‘Running Free’ in. Na de ballad ‘Whispering Winds’ vind je de uptempo stukken van Helloween in ‘Digital Mind’. Het langste nummer ‘Belief’ begint traag maar progressieve en agressieve gitaristen roepen ons ter orde. Check maar uit op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=vLff_cK0MlQ. Een vaak veranderend arrangement en het duet met Daniel Heiman (ex Lost Horizon) zorgen ervoor dat het nummer vol verrassingen zit en toch boeiend kan houden. Terug de Maiden knipoog in ‘Your Throne’ en alweer een ballad ‘Isolation’, maar na ‘The Deal’, die als een soort intro is wordt de sfeer toch wat gebroken met het progressieve ‘Devil’s Game’. Gelukkig brengen ‘Price Of Time’ en ‘Run Benjamin’ variatie en deze laatste zelfs wat progressieve stukken. Een orkestrale versie van ‘Whispering Winds’ sluit het album af. Met hier en daar een progressieve toets zorgen ze voor een eigen geluid, dat niet vernieuwend is maar vlotjes te verteren valt. Wellicht is dat een band die we in de gaten moeten houden, dergelijke debuut is iets wat we eigenlijk blindelings mogen aanschaffen. Check Rob’s YouYube kanaal eens uit mocht je nog niet overtuigd zijn: https://www.youtube.com/user/LundgrenRob

Rocking Klingon (78)

Mentalist / Pride & Joy Music MEN 001

Tracklist: 1 Metasphere 2. Freedom Of The Press 3. Life 4. Whispering Winds 5. Digital Mind 6. Belief 7. Your Throne 8. Isolation 9. The Deal 10. Devil’s Game 11. Price Of Time 12. Run Benjamin 13. Whispering Winds Orchestral