Mercury Circle: The Dawn Of Vitriol (ep)

Een nieuwe band uit Finland met leden van Swallow The Sun en Hanging Garden, twee van mijn favoriete bands: deze ep moest ik stante pede beluisteren. En zoals verwacht is de debuut ep, deze ‘The Dawn Of Vitriol’ dus, van Mercury Circle een voltreffer. Dat één van de bezielers van deze band, Janni Peehu ook al in bands heeft gespeeld waar meer elektronische invloeden te horen vallen (Ironcrash) heeft de man op het idee gebracht een nieuw subgenre te willen uitproberen: “New Doom” zoals de man zijn geesteskind zelf noemt. Dark metal gecombineerd met synthesizers en doom zou de definitie zijn van dit nieuwe genre. En het resultaat is inderdaad een sound die ongetwijfeld (hoe kan het ook anders) vaak aan Swallow The Sun en Hanging Garden doet denken. Even melancholisch en melodieus maar het dreigende karakter met hevige uitbarstingen is op deze ep niet te horen. Er zijn ook zeer weinig grunts te horen waardoor op dit schijfje vijf ingetogen, erg melodieuze, supermooie, licht melancholische, atmosferische nummers te horen zijn met inderdaad hier en daar elektronische geluiden, die echter nooit echt op de voorgrond treden (en dus niet storen). En de zang is zoals we gewoon zijn van de moederbands van uitstekende kwaliteit: helder en met erg veel gevoel. Laat ons dit project maar gerust een voltreffer noemen, een sound waar je je kan laten meevoeren op het deinen van vijf geweldige nummers. Doordat ‘The Dawn Of Vitriol’ minder zware, agressieve stukken bevat en ook veel minder grunts zal dit een zeer breed publiek aanspreken.

Bart Verlinde (90)

Noble Demon Records / The Vinyl Division

Tracklist: 1. Oil Of Vitriol 2. The Beauty Of Agony 3. Black Flags 4. The Last Fall 5. New Dawn